ЦИК обяви кой сменя Денков и избраните за министри депутати

OFFNews 08 юни 2023 в 14:11 1489 0

ЦИК

Снимка БГНЕС/архив

ЦИК обяви новите депутати

Бюнамин Хасан, Веселин Недев, Радослав Василев и Росица Пандова-Йовкова са четиримата нови депутати на мястото на избраните за министри и премиер, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на заседанието си днес. 

На мястото на ротационния премиер Николай Денков влиза Бюнамин Хасан от 30 МИР -Шумен, който бе втори в листата на ПП-ДБ след академика. Хасан е депутат в 42-ото Народно събрание от Движението за права и свободи от 13 ноември 2013 г. до 5 август 2014 г. и народен представител в 43-ото Народно събрание от 2014 г. до 2017 г. Завършил е специалност “Българска филология” в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Бил е учител и директор на училище, а дълги години е секретар на Община Хитрино. 

В 49-ото Народно събрание, на мястото на Асен Василев, който е избран за министър на финансите, влиза Веселин Недев от 29 МИР -Хасково.

От 19 октомври 2022 г. до 2 февруари 2023 г. Недев е депутат в 48-ото Народно събрание от Парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Завършил е Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, специалност „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство в София и специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Веселин Недев е работил девет години като експерт в отделите „Държавна собственост“ и
„Административно-правно обслужване“ на Областната администрация на Хасково. Занимавал се е със семеен бизнес. 

На мястото на избрания за министър на правосъдието Атанас Славов като депутат в Народното събрание влиза Радослав Василев от 27 – МИР Стара Загора. Василев е депутат в 47-ото Народно събрание от Парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Завършил е специалност „Икономика“ в Университета за национално и световно стопанство в София и магистърска степен по „Публичен мениджмънт“ в Нов български университет в София, сочи справка на Отдел „Справочна“ на БТА. 

Като народен представител в 49-ото Народно събрание влиза и Росица Пандова – Йовкова, от 24 МИР – София, на мястото на Андрей Цеков, избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Пандова e граждански активист, защитаващ каузи в здравеопазването с опит в социалния и културния сектор. 

Четиримата ще бъдат народни представители за времето, в което избраните за министри и премиер изпълняват тази си функция. Решенията следва да бъдат обнародвани в Държавен вестник, посочват от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови