ЦИК не пусна партията на Васил Божков на изборите (обновена)

OFFNews 30 септември 2021 в 09:11 3866 0

Централната избирателна комисия отказа да регистрира партия "Българско лято" за участие в парламентарните избори на 14 ноември. Решението е от вчера и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Българско лято бе създадена от избягалия в Дубай бизнесмен с множество обвинения от прокуратурата Васил Божков.

От ЦИК са аргументирали решението си с това, че към заявлението за участие не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение. До 17,00 ч. на 29.09.2021 г. то не е получено.

Централната избирателна комисия намира, че не са изпълнени и изискванията за платен депозит от партията в размер на 2500 лв., според чл. 129 от Изборния кодекс.

По-рано този месец Васил Божков съобщи във фейсбук, че именно банковата сметка е спънка за евентуалното участие на партията във вота. По-късно той обяви, че въпреки това "Българско лято" ще участва, без да обясни как е преодоляна пречката. регистрирането на банкова сметка по всяка вероятност е следствие на санкциите, наложени по закона "Магнитски".

Тази сутрин Божков коментира отказа на ЦИК, като каза, че се опитват да спрат партията от участие, а банковата сметка е само претекст.

Партията има нов временно изпълняващ длъжността председател – Константин Качулев. Досегашният председател Борис Соколов обяви, че е подал оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!