ЦИК глобява 5 медии за публикуване на резултати от вота (обновена)

OFFNews 26 май 2019 в 15:58 11571 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба на онлайн изданията "ПИК", "24 часа", новинарските сайтове "Дневник", Blitz.bg и Dir.bg за публикуване на временни резултати от вота в изборния ден и им нареди да свалят данните от страниците си. Решението на Комисията срещу Blitz.bg е публикувано едва 40-ина минути преди края на изборния ден. Актът за нарушение на "Дневник" е за публикуване на изборни резултати не в сайта dnevnik.bg, а в YouTube и във Viber.

Решенията на ЦИК срещу медиите са взети след подадени жалби.

Въпреки категоричната забрана в новините да се съобщават резултати от екзит полове и ПИК, и "24 часа" на няколко пъти днес публикуваха директно с имена на партии временните резултати, без дори да прибегнат до традиционните класации на песни, филми и пр. Blitz.bg пък имат публикация, озаглавена "Свежи данни от заведението на шеф БЛИЦ към 14.00: Бум в поръчките за Генералска гозба и Филе Елена“, която съдържа данни за резултатите от гласуването. Предварителните резултати са публикувани под формата на информация за „цената на различни ястия от петата кулинарна сводка“, а именно: „Генералска гозба“ – 30,5 %, „Филе Елена“ – 27,3 %, „Мераклийски тас кебап“ – 14.1%, „Каракачански сач“ – 7.2%, „Специалитет по аптекарски“ – 2,99%, „Патриотична разядка“ – 1,2%, „Хайдушко мезе“ – 1,1% и „Азбучно плато“ – 1.2%. В статията изрично е отбелязано, че „Очаква се посещаемостта на масовото заведение на шеф БЛИЦ към края на изборния ден да достигне около 34%“.

Размерите на глобите за медиите не се съобщава. В решенията на ЦИК се посочва само, че ще им бъдат съставени актове.

Изборният кодекс предвижда глоба от 2000 до 5000 лева за нарушения при съобщаване на социологически проучвания. Когато нарушението се извърши повторно, глобата скача от 5000 до 10 000 лева.

Изборният кодекс забранява на медиите да огласяват прогнозни резултати преди края на изборния ден. С последните промени в закона това ограничение засяга и страниците на медиите в социалните мрежи.

Междувременно ЦИК публикува и предупреждение, че ще санкционира всеки, огласил неправомерно резултати днес:

ЦИК ще санкционира всеки нарушил закона в изборния ден

Във връзка с постъпили сигнали за неправомерно публикуване на предварителни резултати от провеждания днес избор за членове на Европейския парламент Централната избирателна комисия извърши проверка на интернет страниците на няколко издания и установи, че данните за резултатите от гласуването, изразяващи се в проценти, се публикуват и актуализират на равни времеви интервали.

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

ЦИК уважава свободата на словото на българските медии и правото им да публикуват свободно информация, когато това се извършва съобразно закона на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови