Цената на тока остава същата, но това не важи за цените на водата и парното

Ружа Райчева 23 март 2022 в 15:53 2509 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Цените на електроенергията най-вероятно няма да бъдат повишавани след отпадане на мораториума, наложен от Народното събрание през декември. Това обаче не важи за цените на топлоенергията и услугите на ВиК дружествата, където има силен натиск за вдигане на цената заради високата цена на газа. 

Това съобщи новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

"Токът няма да се вдига, но има силен натиск за вдигане на цената на топлоенергията и ВиК услугите. Доколко това ще е така, комисията ще прецени, имайки предвид лостовете, с които може да влияе. Съществува възможност това да се случи наведнъж от 1 юли, а не 1 април - след отпадането на мораториума", обясни Тодоров. 

ВиК дружествата са представили бизнес планове пред енергийния регулатор на база цените на газа през последните месеци и са подали заявление за увеличаване на цените на услугите си. До каква степен исканията им ще бъдат уважени, зависи от оценката и анализа на КЕВР. 

Прогнози за битовите потребители на газ

Станислав Тодоров заяви, че цената на газа за битовите потребители ще бъде пропорционална на световните тенденции. 

"Цената на газа в Европа е в пряка функция от развитието на войната между Русия и Украйна. Ако войната се прекрати в обозримо бъдеще, натискът върху цените ще падне и за 2023 г. ще имаме съпоставими цени с тези през 2020 г. и 2021 г. Ако ЕС и САЩ решат да продължат диверсификацията и несключването на нови договори с "Газпром", това най-вероятно ще доведе до леко увеличение на цените на газа, особено за следващия отоплителен период", обясни председателят на КЕВР. 

Какво ще се случи при евентуално спиране на руските доставки на газ

Според Станислав Тодоров, ако ситуацията между Русия и останалия свят ескалира, това би имало непредвидими последствия за енергийния пазар. 

"Ако се вземе решение за спиране на руските доставки, "Булгаргаз" трябва да осигури количества от другите налични източници. Сигурен съм, че това е от най-интензивните дискусии, които води правителството", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews