Цацаров препоръча да се закрие Агенцията за българите в чужбина

OFFNews 13 февруари 2019 в 19:41 2234 0

Главният прокурор Сотир Цацаров препоръча да се закрие Държавната агенция за българите в чужбина.

Пред журналисти той посочи, че ако зависи от него, ще се създаде изпълнителна агенция към МВнР, а дейностите за удостоверение на български произход ще бъдат прехвърлени към Министерството на правосъдието.

Агенцията към външно министерство да има функции, свързани с култура, образование и поддържането на българските общности в чужбина, предложи още Цацаров, цитиран от БТА. 

Той посочи все пак, че дали ще се премахне или модифицира ДАБЧ ще го решат политиците.

Цацаров участва в заседание на Временната анкетна комисия по повод изнесените данни за подкупна схема при придобиването на българско гражданство от чужди граждани.

Миналата година председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев беше задържан и обвинен за ръководител на престъпна група търгувала с документи удостоверяващи български произход за чужди граждани.

По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев разследването е към финалната си фаза, но среща технически затруднения заради огромния обем СРС-та по делото, които не са готови все още, защото ДАТО трябва да ги обработи. Гешев отбеляза още, че няма данни политически сили да са свързани с корупционните схеми.

Сотир Цацаров коментира още, че уредбата на удостоверението за произход е основна предпоставка и генератор за корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови