Цацаров и МВР взеха на прицел кметовете заради опасни пешеходни пътеки

На чело на "срамния списък" са Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград и Варна

OFFNews 22 март 2018 в 12:35 7535 1

Прокуратурата и МВР поставиха на кметовете в страната срок до 30 юни да поправят всички нарушения, свързани с пешеходните пътеки в населените места. 

Проверка за състоянието на пешеходните пътеки в страната показала фрапиращи нарушения на нормативните уредби за това как и къде трябва да бъдат поставяни пешеходни пътеки. Проверени са общо 13 981 пешеходни пътеки, както на териториите на общините, така и по републиканската пътна мрежа. 

Това стана ясно на брифинг, в който участие взеха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Най-честите констатирани нарушения са липса на обозначаване със знак, разполагане на пешеходни пътеки на разстояние по-малко от 250 метра една от друга и оцветяване на пешеходни пътеки с цветове различни от белия. 

Най-много нарушения са констатирани предимно в Южна България, като първенци са Хасково, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград, а също и Варна и Бургас. На тези места опасните пешеходни пътеки са близо 10 хиляди.

Някои от нарушенията са направени от престараване на кметовете, обясни вътрешният министър Радев. По думите му "някои от престараване слагат пешеходни пътеки след пешеходни пътеки" или ги оцветяват в ярки цветове. Такъв бил случаят в Пазарджик, където, по определението на главния прокурор, можело да се направи аналогия с детската песен "оранжево небето, оранжев и градът".

По думите на Валентин Радев, тъй като за отстраняване на нередностите е поставен срок до 30 юни, а повечето от дейностите изискват средства, МВР е готово по места да отпусне пари от събираните по Закона за движение по пътищата глоби. 

След 30 юни ще бъде извършена нова проверка на случаен принцип и тогава на кметове ще бъдат налагани административни наказания по същия закон, които варират от 2000 до 7000 лв.

По републиканската пътна мрежа са установени фрапиращи случаи, като пешеходна пътека на магистрала. Регионалният министър Нанков посочи като пример пътеката на магистрала "Тракия" при Църна маца. Общо 80 подобни пътеки ще бъдат премахнати. 

Около 25 % от пешеходните пътеки по републиканските пътища са със сериозни дефицити. На 4354 места пък липсват предупредителни знаци.

До 30 април 2018 г. ще бъде създаден регистър за пешеходните пътеки в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

1

mendi

22.03 2018 в 15:53

Потресаваща некадърност!!!
От "полицай във всяко село" стана "полицай до всяка дупка" а през това време обирите си вървят а до оградата на всяко училище има по 2 - 3 дилъри на наркотици.
За тези работи "няма данни в МВР".