Цанков камък влезе в прокуратурата и не можел да се сравни нито със Суджукгейт, нито с НДК

OFFNews 14 август 2017 в 15:08 6326 5

Точно в 13 часа днес ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проекта Цанков камък. Сигналът е и за реализирането на проекта от тройната коалиция, и за финансирането му.  

Точно в същия час започна и пресконференцията на БСП. Интересното обаче е, че ГЕРБ и БСП се следят буквално наживо, защото 7-8 минути, след като започна пресконференцията на ГЕРБ, те вече знаеха какво говори опозицията и вместо да разкажат за сигнала, те се занимаваха с лидера на партията Корнелия Нинова и предложението на БСП за Антикорупционния закон (това е темата, която в същия час се обсъждаше на брифинга на социалистите).

"Корнелия Нинова да каже дали антикорупционният орган трябва да се занимава и с Цанков камък", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. А после мина по темата: “Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години. Експерти твърдят, че ще има отрицателна норма на възвращаемост и че изплащането му ще продължи стотици години. Цанков камък е въведен в експлоатация и само няколко години след това се налага ремонта му, а може да се окаже, че е опасен и за населението. Редно е да се направи задълбочена проверка, за да разбере цялото общество дали този проект, струващ 1 млрд. лева, е необходим и дали ще са нужни още средства за неговата експлоатация", обясни Атанасова, като подчерта, че проектът е на тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. 

Другият представител на ГЕРБ Александър Ненков пък обясни, че проектът Цанков камък е рецидив и даде за пример с други проекти на тройната коалиция като АЕЦ Белене и мина Ораново и сравни Цанков камък със скандалите разтърсили ГЕРБ.  

"Това са проекти за милиарди - не става въпрос за суджуци, нито за някое сделка с НДК, тук става въпрос за милиарди левове, които идват от данъкоплатците", каза Ненков и призова главният прокурор да подходи внимателно към сигнала на ГЕРБ.

Ненков не пропусна да съобщи, че проектът Цанков камък е "бездънна яма" и струва 1.5 млрд. лева, а приходите му за миналата година са 15 млн.лв., а за тази година ще бъдат 10 млн.лв.

ОТ БСП също следиха какво се изказват колегите им в паралелната пресконференция и отговориха на минутата. "Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за Цанков камък. Стана ясно, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ“, заяви Кирил Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

5

sawall

14.08 2017 в 18:57

С една дума, БСП и ДПС крадат на едро, със стил и размах, а ГЕРБ крадат на дребно и струват евтино - милионче тук, суджуче там. И двете страни не виждат, че между тях разлика няма.

17439

4

мнение от IP

14.08 2017 в 17:57

Този стил " А вие защо биете негрите?" ще ни довърши някой ден.

12415

1

senester

14.08 2017 в 15:35

Нещо не разбирам.Цанков камък бил проект за милиарди,но имал и възвращаемост,макар и малка, с годините. Какво ще ни се върне от откраднатото в НДК и каква част от присвоените суджуци ще отидат в магазината мрежа или пък ще бъде предоставена безвъзмездно на социален дом,да речем