Цачева: Ще има правила, които да гарантират разследване на главния прокурор

ОFFNews 04 август 2017 в 20:33 6973 3

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че вече има одобрена мярка за разработване на правила, гарантиращи възможността за разследване на главния прокурор.

Тя допълни, че правилата са разписани в пътната карта според препоръките по анализа и доклада на европейските прокурори. 

„Представих тази пътна карта на ВСС. Тя беше одобрена, като администриращите магистрати я допълниха с две нови мерки. Що се отнася до ангажиментите на правителството, в частност на МП, тъй като там мерките са за различните институции, които имат отношение към прокуратурата - наше задължение е да се преосмислят текстове в Наказателния кодекс. Има работна група за това - длъжностните престъпения да бъдат не само по отношение на лицата, заемащи държавна служба, а и на такива, които са ангажирани в търговски дружества, търговски фирми, банки“, заяви министърът.

"Що се отнася до конкретната препоръка, която с основание създава интерес, няма предложение за излизане на следствието извън прокуратурата, за да бъде разследван главният прокурор. Става дума да се разпишат правила, които да гарантират възможността за разследване на главния прокурор. Това е препоръка 40, по нея има предвидена и одобрена мярка за разработване на правила, за да има огледалност по хоризонтала за разследване на така наречените "трима големи", каза Цачева, цитирана от БГНЕС.

Изявлението на Цачева стана по време на представяне на приоритетите на оглавеното от нея министерство, а по думите и основните приоритети на министерството са гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт и институционален ред за борба с корупцията.

Тя определи, че за да се изпълнят част от приоритетите на министерството е нужна актуализирана стратегия за съдебна реформа.

Министърът заяви, че единният орган за борба с корупцията по високите етажи ще бъде ситуиран около Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество към ДАНС. Комисията ще бъде натоварена допълнително с компетентности именно по противодействие на корупцията, а председателят и ще се избира от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

04.08 2017 в 22:59

Ее локумите могат да опашат три пъти земното кълбо. Огледалност по хоризонтала, пътна карта, актуализирана стратегия...

21061

1

рамбо

04.08 2017 в 21:09

След като е загубила нарочно изборите за президент / поне според Боко/ Мамата се прави, че върши нещо. В действителност нейното министерство е напълно излишно.