Татяна Дончева: Цветан Василев губи в битката срещу Пеевски и ДПС

До края на годината избори няма да има, но ще бъдат сменени министрите Хасан Адемов, Таня Андреева и Искра Михайлова

OFFNews 02 юни 2014 в 08:07 19234 40

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС

Татяна Дончева

"Банкерът Цветан Василев във войната с Пеевски е в губеща позиция".

Това заяви бившият червен депутат и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

По думите й "там има разделяне", а в този момент банкерът не диктува условията, а брани остатъчните си притежания. Но "Делян Пеевски и ДПС са в по-силна позиция", заяви Дончева.

Предсрочни избори ще има, но те няма да са веднага, категорична бе Дончева.

Думите на Местан не означават избори веднага, но избори ще има, не само заради протестите, а и защото сега парламентът се мъчи с набирането на кворум, със законодателна програма, мъка в комисиите, никой не може да отиде в командировка, защото кворумът виси, обясни Дончева.

"Миналата година не искаха да го разберат - мислеха, че с покупката на един-двама депутата, по примера на Бойко Борисов, ще станат нещата", допълни Дончева.

Тя обясни и защо няма да има избори веднага.

"Те имат да довършват определени сделки, за което им трябва време", заяви тя и посочи за пример "инфраструктурни проекти". Според нея не е разумно да се сменя правителство точно преди или по време на периода, в който започва да се прави бюджетът за следващата година. "Не е разумно, от гледна точка на кметовете, да не си осигуриш работа за догодина и да рутиш кабинета."

Според Дончева изборите може да са напролет. Според нея резултатът на ГЕРБ няма да е толкова силен. 

"Бойко Борисов няма да има този процент, може да има този номинален резултат, но не и този процент. Има хора, на които Бойко Борисов тежко е навредил", допълни Дончева.

За резултата от вота тя каза: "Не си представяйте комбинация - комбинацията може да ви изненада".

Дончева бе категорична, че до края на годината ще има ремонт на кабинета.

Според нея ще бъдат сменени социалният министър Хасан Адемов, министърът на околната среда Искра Михайлова, която бе посочена от депутата от ДПС Делян Пеевски за негов наследник на евродепутатския пост в Брюксел, както и министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Първата смяна тя обясни с "обективни причини" и подчерта, че Адемов е с безспорни качества и за една година в неговия ресор не е имало никакви проблеми, но отказа да обясни какви са причините.

"Здравната министърка, приятелка на Моника, се оказа много под изискванията на здравното министерство", обясни Дончева следващата вероятна смяна.

Според нея смяната на Михайлова не е свързана само с решението на Пеевски да я предложи за евродепутат на неговото място. "Там има много големи проблеми с водните цикли и Брюксел иска връщане на пари".

Дончева коментира и скандалите на последните избори за Европейски парламент.

"Достена Лаверн е сигурна сделка между Станишев и Ковачки", заяви Дончева в коментар за купуването на гласове и контролирания вот в Бобов дол. Тя обвърза скандалите и с "присъствието на майка й Мария Пиргова като заместник-председател на партията на Христо Ковачки "Лидер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!