Татяна Дончева: На Борисов му липсва чувството за реалност и разбиране за протестите

OFFNews 14 август 2020 в 14:27 13778 1

На Бойко Борисов му липсва чувството за реалност и разбиране защо се случват протестите. Протестът трябва да продължи, защото премиерът се опитва с неистови усилия за "разджурка" още повече вече "разджурканата" ситуация с идеята, че това може би ще го спаси. Протестът трябва да доведе до оставката и на главния прокурор Иван Гешев.

Това бе коментарът на лидера на Движение 21 Татяна Дончева пред БНР. Според нея поканите за дискусия за изработването на нова конституция са направени, за да се предизвикат разговори, без да се стига до оставка.

Коментарът на Дончева беше предизвикан от предложението на Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промяна на остарялата според него конституция. 

„Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея“, каза Дончева. За да се свика ВНС обаче е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение, отбеляза тя.

Но по-добрият вариант според Дончева е Борисов да подаде оставката на правителството без условия и да се върви към предсрочни избори, служебен кабинет, към възможности за честни избори и „мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати“.

„Трябва да бъде премахната фигурата на ВНС и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани (Данаил) Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в конституцията глава по глава в рамките на серия народни събрания“, коментира юристът.

Следващият парламент накрая трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС и на пречки, които възпрепятстват по-сериозни конституционни промени, каза още Татяна Дончева. „Това, което пречи, е фигурата на ВНС. Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

МАНГО

14.08 2020 в 20:06

Г-жо Дончева, много добре разбира Борисов всичко. Търси протакане, само и само да си осигури имунитет от тези, които го монтираха във властта. Но той ще е първия, когото ще хвърлят на кучетата. Няма да може да се измъкне както Краднишев!