Татяна Дончева: Дърводелските действия в политиката не водят до позитивен ефект

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2021 в 15:12 9053 1

"Какви идеи има някой за кабинет, дали е реалистично с 25% от парламента да слагаш на масата кабинет като първа и последна инстанция, дали това някъде е прието, това го оставям настрани. Но това е предварително блокирано. В политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша. Независимо, че Слави е афиширал нещо, то е извън контекста на парламентарната процедура. "

Така Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" цветисто коментира предложения от Слави Трифонов кабинет преди да са излезли последните резултати от парламентарния вот.

Тя допълни, че хората ще имат възможност да "поровят", за да видят кои са предложените министри и да си направят съответните изводи. Слави Трифонов не е консултирал нито министрите, нито приоритетите пред правителството с ИМВ.

"Нощес Ива Митева и Слави Трифонов са прозвънели на някои от служебните министри, за да ги питат дали ще се включат в правителството. Това ми се видя много екзотично. Дори не знаем дали този кабинет е на този, който го представи, или е друго", посочи Дончева.

На въпрос дали е имало диалог с останалите партии на протеста по време на предизборната кампания Дончева обясни: "Ако става дума да си контактуваме, ние си контактувахме".

"Парламентът ще излъчи работещо правителство. Въпросът е във формулата и в политическата сръчност. Дърводелските действия в политиката обикновено не водят до никакъв позитивен ефект. Въпрос на техника, на усет, но грубите действия и налагането на диктат и дърводелстването в политиката до нищо не водят", бе категоричен бившият зам.-председател на 45-ото Народно събрание.

Татяна Дончева допълни, че има само едно опасение:

"Имам само едно опасение - да не ме накарат да подкрепям кабинет от несъстоятелни хора, които освен глупости, не могат да правят друго, които нямат подготовка и квалификация. И да ме карат да ги подкрепям, защото хората могат да си помислят нещо лошо за мен".

И допълни, че подкрепа за хора, които не стават за тази работа (да управляват), няма да даде. В проектокабинета на Трифонов Дончева открила "една зам.-министърка на Емил Караиванов от правителството на ГЕРБ, намерих съветничка в президентството, намерих човек на СИК от варненската листа. Огромната част въобще не ги знаем кои са". 

Според Дончева не е необходимо да се бърза със съставянето на кабинет, напротив. Трябва да има достатъчно време да се направи правителство с парламентарна подкрепа, "защото, когато се хвърля нещо на масата с 25% подкрепа, то е предварително блокирано". Предложението на Слави Трифонов е извън контекста на парламентарната процедура, а как накрая ще се сглобява правителство и от кого е също въпрос на техника, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови