''Търсим точно такива мерки, от които нарушителите на пътя да ги заболи''

Промените, свързани с отнемането на превозните средства, вече дават сериозни резултати, заяви Николай Денков

OFFNews 04 септември 2023 в 19:58 2407 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Първото нещо, което трябва да се случи, е да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне у тези, които управляват автомобилите. Трябва да търсим точно такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Това заяви министър-председателят Николай Денков след извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет.

В срещата взеха участие родители на загинали в катастрофи, представители на прокуратурата, на Националното сдружение на общините, на Столична община, народни представители.

Част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства, колкото и критики да имаше към тях, вече дават сериозни резултати, заяви Николай Денков. 

Той съобщи, че на срещата е обсъдено как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти.

Част от договорените мерки по време на срещата са: 

1) престъпленията на пътя, причинени след употреба на алкохол и наркотици, както и заради тежки провинения като превишена скорост и отнемане на предимство на пешеходна пътека, да бъдат квалифицирани като умишлени;

2) фишовете за нарушения да се връчват до минути по електронен път, глобите да се увеличат и да се събират бързо;

3) да бъдат подвеждани под отговорност не само шофьорите, но и техните спътници, които са им позволили да управляват автомобил под въздействието на алкохол или наркотици;

4) МВР да получи достъп до хилядите общински камери, както и до камерите на тол системата в цялата страна, и да може да санкционира нарушителите на базата на техните данни;

След поредната среща с близки на загинали деца в катастрофи съм още по-убеден в това, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да бъде умишлено убийство, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Поредният случай го доказа. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от два промила алкохол, превишил е скоростта, убил е човек на пешеходна пътека, това не може да бъде нищо друго, освен умишлено убийство, каза Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

05.09 2023 в 07:41

Аха. Трябва изобщо да се премахне глобата като вид наказание. За всяко нарушение - затвор.

-1100

5

qwertz

05.09 2023 в 00:23

Лъже тиквиста одрищян! Целта им е само да прибират повече пари!
Ако нещо е забранено и наказанието е "ГЛОБА"... следователно е разрешено за БОГАТИТЕ!

12078

4

edin slep

05.09 2023 в 00:10

Законите, там е проблема, врата у полето ... Вземане на колите, глоби според доходите, затвор за шофиране без книжка

850

3

pr07ecH70r

04.09 2023 в 20:53

Никой нищо няма да го заболи, освен оная работа! Проблемът е толкова комплексен и голям, че дори и затвори, прибиране на колите и тн не помага. Проблемът е в цялата нация! Проблемът е там, че над 40% от хората са озлобени един срещо друг за собствените си проблеми. Проблемът е в мутренския манталитет и деградацията на интелекта в България. От там идва и всички останали проблеми - корупция, смърт по пътищата, насилници вкъщи, ало измамници... списъкът няма край! Не се оправя една толкова затънала съборетина от долу нагоре. Трябва подход отгоре - надолу! Ей тогава може и да има искрица надежда!

3000

2

Vladko

04.09 2023 в 20:48

А да изкарате милиционерите с триногите от тънките и да ги накарате да осъществяват контрол на пътя пробвахте ли?

89

1

bat.galin

04.09 2023 в 20:34

женете ги за любовниците им - ще ги заболи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки