Търновската конституция на 140 г., ВМРО носи пръст от цяла България в старата столица

OFFNews 16 април 2019 в 08:00 2202 0

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. 

Заседанието ще започне в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.

Началото на тържественото честване на годишнината е с молебен в Катедрален храм "Рождество на св. Богородица" в 9.00 часа. Вечерта в 20.30 часа ще има тържествена заря-проверка на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция. 

Патриотите от ВМРО ще занесат пръст от всички краища на България в църквата „Св. Никола“ във Велико Търново. Това ще стане в 15.00 ч. по време на тържествената сесия на парламента в старопрестолния град, съобщиха от ВМРО. 

След официалната част народният представител от великотърновския регион и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение доц. д-р Милен Михов ще прикани всички депутати да се включат в молебен в църквата „Св. Никола“. Храмът е натоварен с голяма историческа стойност, тъй като там се провеждат неформалните заседания на учредителното събрание, с участие на представители на българите от останалите извън Княжеството територии – Източна Румелия, Македония и Одринско. Именно на тях е обсъждан и „Общонародния въпрос“, който произтича от разкъсването на Санстефанска България.

Основният дебат е бил дали да се открие учредителното събрание и да се приеме Конституция само за Северна България или да се организира Общонародна съпротива срещу решенията на Берлинския конгрес. В тези заседания е представен целият български народ от Мизия, Тракия и Македония.

Ето защо символично, депутатите от ВМРО–Българско национално движение, ще оставят в църквата пръст от всички краища на Родината ни. Това е носталгичен акт, който ще постави началото на традиция, в която всяка година на този ден да се носи частица от българската земя, от българските общини, изпратили представители в Учредителното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови