Танева уволнява директорите на две горски стопанства

OFFNews 23 април 2015 в 12:50 4053 2

Десислава Танева

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Десислава Танева, министър на земеделието и храните

Директорите на две държавни горски стопанства ще бъдат уволнени заради нарушения, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча в Правец.

Стопанствата са "Алабак" и "Гърмен".

Проверка по сигнал в "Алабак" е установила, че с издадените позволителни е добита и друга дървесина, за която констативните протоколи са издадени без основание, каза Танева.

Тя допълни, че във второто стопанство -"Гърмен" - съществуват незаконни практики.

Земеделският министър припомни, че Изпълнителната агенция по горите подготвя изменения в Закона за лова и опазване на дивеча.

"Предстои да бъде обсъдено и изменение на сроковете на ловуване съгласно европейското законодателство и ратифицираните от България международни конвенции. Съществува предложение срокът за ловуване на свободния дивеч и фермерно отглеждания дивеч да бъде уеднаквен. Срокът за ловуване на дива свиня ще бъде съкратен до 31 декември, а не както е до сега до 15 януари, което ще доведе до подобряване и увеличаване на популацията на този вид дивеч", каза още Танева. 

Промените в нормативната уредба ще засегнат и въвеждането на по-строг ред за използване на стационарните капани за улов на жив дивеч за разселване и заградените площи.

"Обсъжда се идеята групово ловуване на дивеч да се извършва само в огради, които обхващат големи площи. В резултат от действията, които се предприемат за прецизиране на нормативната уредба и засилване на контрола върху ловностопанската дейност се надяваме да се даде добра основа за провеждане на единна национална политика в ловното стопанство", допълни министър Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!