Тагарев призова НС да одобри купуването на Страйкъри преди изборите

Изказването му предизвика остра реакция у ГЕРБ и ДПС

Кристина Минчева 06 октомври 2023 в 11:26 2038 2

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев възмути Бойко Борисов, Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) и Делян Пеевски (ДПС). В сутрешния блок на bTV Тагарев призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори, в противен случай "има рискове сроковете да бъдат изпуснати".

"Ако се чака да се върнат (депутатите, б.р.) след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите“, коментира военният министър.

Тези думи провокираха реакциите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. В кулоарите на НС те припомниха, че "в момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента" и има много ясен график за закупуването на "Страйкърите".

"За "Страйкърите" имаме много ясен график декември месец да приключим процедурата. Така че, да прави такива изказвания, не му прави чест", каза Борисов. 

Христо Гаджев обясни, че проектът за бронетранспортьорите „Страйкър“ може да бъде завършен до 15 декември, когато изтича офертата. Той припомни, че миналата година в началото на ноември е прието предложението за вторите F-16 и до края на месеца всичко е приключило.

"Така че, ако това правителство е поне толкова ефективно, колкото служебното, нещата могат да се случат напълно във време. Тагарев е казал, че едва ли не парламентът ще блокира и застрашава проекта, защото не го е гледал при вчерашното и днешното заседание. Това не е вярно", коментира Гаджев.

Той добави, че няма проблем с цената за бронетранспортьорите и основното нещо, което е направило правителството, е да преведе документите и да направи графика за плащане, тъй като процедурата е започната от служебното правителство и по време на него са изпратени исканията и цялата спецификация.

"Така че се надявам в този случай президентската администрация да подкрепи този проект", каза още председателят на комисията по отбрана. 

Делян Пеевски от ДПС също беше учуден от думите на министъра на отбраната и посочи, че министрите не могат да искат нищо от парламента. 

"Ако Тагарев изисква нещо от парламента, той трябва да си подаде оставката веднага. Тагарев не може да изисква нищо от парламента, може да внесе, комисиите да го разгледат и да прецени парламентът. Ние можем да изискваме от министрите, защото ние сме ги назначили", каза Пеевски.

Според Георги Свиленски от БСП и Тошко Йорданов от ИТН министърът Тагарев е във вреда за държавата, а според "Възраждане" така и така сделката вече е забавена с 6 годни, 2-3 месеца няма да бъдат фатални, поради "простата причина, че бронетранспортьорите не са със срок на годност". 

Преди два дни парламентарната комисия по отбрана одобри проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Stryker" ("Страйкър").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

foreigner66

06.10 2023 в 11:41

Даам ето как лекичко така, бавничко, човекът със специалната охрана в парламента,магнитски и куп други далавери е представян като водач.Първи решаващ проблемите на държавата, патриот така да се каже.:)))) Нищо хубаво не чака България занапред с тези хора на върха за съжаление.

723

1

user4eto

06.10 2023 в 11:33

Пеевски го дава пак на голямо.
Назначава, уволнява ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!