Тагарев: Подкрепата ни за Украйна е в наш стратегически интерес

Кристина Минчева 18 януари 2024 в 13:26 1114 5

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Подкрепата ни за Украйна е в наш стратегически интерес, за да гарантираме по-добре нашата сигурност. По време на посещението ми в Щатите обсъждахме въпроса са финансово компенсиране от американски фондове срещу помощта ни за Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламента относно резултатите на работното му посещение в САЩ.

Военният министър беше на петдневно посещение в САЩ, по време на което се проведоха срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността, където са били обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни. В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията го запознаха с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

Очаквано основните въпроси към него бяха задавани от "Възраждане", БСП и ИТН. Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи с въпроси.

По време на дискусията в пленарната зала бяха засегнати теми за самолетите F-16, подкрепата за Украйна, разполагане на американски военни на българска територия и участието ни във военната операция в Червено море.

Преди да зададе въпроса си към министъра, Христо Гаджев отбеляза, че няма голяма новина в това посещение и уточни, че новината е размразяването на стратегическия диалог със САЩ, който е започнал с посещението на външния министър и вицепремиер Мария Габриел през есента миналата година. Той посочи, че точно това е целта - да възобновим диалога с Щатите, който е бил замразен през 2021-2022.

Председателят на комисията по отбрана каза още, че регионалният център за "Страйкър" ще го има, а колкото до това дали ще бъдат разположени американски войски тук, "важно е да си изградим собствената инфраструктура като страна домакин". 

"Това така или иначе ще стане след 2027 г. За 6-те млрд. евро, които се цитират - това са инфраструктурни проекти за нашата собствена икономика", допълни Гаджев и попита Тагарев дали темата за разполагане на съюзнически противовъздушни брегови и противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България е била част от разговорите в САЩ. 

България става регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър". Правителството е готово да инвестира 6 млрд. евро в пътна и железопътна инфраструктура, за да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия, стана ясно след посещението на Тагарев в САЩ. Тогава той заяви, че е обсъждал как да осигурим необходимата инфраструктура като страна домакин и как САЩ биха могли да ни помогнат да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

Министърът на отбраната отговори, че въпросът за съюзнически противовъздушни брегови и противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България е бил поставен и ще има следващи срещи и разговори на различни равнища, "за да можем да повишим нашата сигурност с помощта на нашите съюзници". 

Борислав Гуцанов от БСП не изневери на агресивния си тон към Тагарев и се обърна към него с "г-н министър на войната". Той го попита по чия покана и с каква легитимация е посетил САЩ или това е бил личен порив. 

"Какво точно договорихте? Наистина ли ще идват чужди войски? Подписвате се на един от нашите самолети Ф-16.Ф-35 струват 82.4 млн. долара, а нашите Ф-16 струват около 155 млн. на самолет. Нещо говорихте ли на тази тема или просто отидохте и се разписахте?", попита още Гуцанов. 

Министърът отново обясни, че публично известно е било, че секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин е влязъл в болница малко преди българската делегация да замине за САЩ. Поканата е била отправена от Остин, но предвид ситуацията, Тагарев е посрещнат от неговия заместник. По отношение на самолетите Ф-16, министърът припомни, че има два ратифицирани договора за Ф-16 от НС.

"Доставката на самолетите Ф-16 върви по график. Първият самолет като конструкция ще е готов през тази пролет, след това ще започне инсталацията на системите и есента ще започнат летателни тестове", допълни още министърът. 

Тошко Йорданов от ИТН намеси темата за пленените български моряци от хутите в Червено море и думите на Тагарев, че България ще се включи в операцията за защита на корабоплаването в Червено море. Военният министър поясни, че се обмислят различни варианти как да се включим, като основното предложение е да изпратим офицер за свръзка в щаба, който ще ръководи тази операция, за да се гарантира безопасността на българските граждани.

Корабът "Галакси лийдър" беше похитен в Червено море покрай бреговете на Йемен през ноември. Н а борда му има капитан и помощник-капитан българи, които все още са в плен заедно с кораба.

Задаването на въпроси към министъра бързо прерасна в обиди и налагане на забележки към депутати от "Възраждане". В изказването си от трибуната лидерът на партията Костадин Костадинов многократно нарече министъра "лицето Тагарев" и заяви, че той и "хората, подобни на него, няма да останат в историята, няма да бъдат дори бележка под линията, а ще бъдат мазно петно върху бележка под линията". Това предизвика председателстващият заседанието Никола Минчев да му наложи забележка. 

Поведението на депутатите ядоса Йордан Цонев от ДПС, според когото всичко това е "загуба на парламентарно време".

"Цял ден лакардии тук. Пиар на една или две партии, но и на това ще му се сложи край. Имайте търпение, другата седмица ще видите как", заяви той от парламентарната трибуна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

18.01 2024 в 19:54

"промишленост , и селско стопанство"

Които бяха създадени с кървави престъпления и поддържани с цената на най-големия външен дълг от соц сателит на СССР преди 1989 година.

-1650

4

ob1

18.01 2024 в 16:43

Плоските тъпи копейски опорки...
Коя промишленост ти е съсипана, бре, орк?!? Кремиковци ли? С таксито мръдвал ли си извън Варна изобщо? Колко земя виждаш необработена сега и колко беше преди? Индустриалната зона край Пловдив виждал ли си? Направи си една справка колко примерно хладилници е произвеждала НРБ и колко бълва в момента само Либхер!
Абе ти да не си късопишкин?

Пък за Ф35 като не можеш да плащаш какво си ревнал за тях като вдовица за ...?

200

3

Да видим

18.01 2024 в 16:17

Obl , ти ни подръжката , ни разход на летателен час на Ф35можеш да платиш , бе ! Особено откакто американо-турските ни "евроатлантически" правителства разсипаха и промишленост , и селско стопанство !

-1650

2

ob1

18.01 2024 в 15:18

Ф35 на нас на този етап дори не ни ги предлагат. Това е благодарение на смрадливи русороби и копейки като ватника Гуцанов и оня късия жител на Максуда.
Пак по тая причина и Ф16 ни ги дават на неприятна цена. Като позачезнат руслямистките подлоги и условията ще се променят.

723

1

user4eto

18.01 2024 в 15:02

Мазните фашизоидни комунисти, ако не се изкажат против благото на родината си, няма да получат рубли и копейки. Дано се задавят с тях и отидат там където им е мястото.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика