Тагарев: Българските моряци са спасени сега, защото ръководството в Кремъл е позволило

Ангел Марковски 14 април 2022 в 10:41 17260 7

Снимка БТА/архив

Тодор Тагарев

Евакуацията на българския екипаж на кораба "Царевна" е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, “защото сега е решило ръководството в Кремъл”. Това обясни пред БНТ военният експерт и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

“Няколко седмици преди да започне войната руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има пълен контрол над Черно море с изключение на териториалните води на страните членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища”, обясни ситуацията в Черно Море Тагарев. 

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, за да бъдат евакуирани нашите моряци.

“Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна”, беше категоричен Тагарев.

След спасителната операция на екипажа на кораба “Царевна” 14 българи и един украински гражданин вече са извън пристанището на Мариупол и се намират в Донецк. Това е "столицата" на така наречената Донецка Народна Република, украинска територия контролирана от Русия от 2014 година. От Донецк те ще отпътуват за България, вероятно през Русия. Останалите от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали на борда по тяхно желание.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  610

  7

  Kиро Ванкувара

  14.04 2022 в 12:08

  Продължаваме с Премяната, но с глашатайски мнения и полуобяснения. Това е сигурно отново сигнал на информационен дезинформиран източник се предполага. Че няма една истина няма, но чак толкова да с еотдълечаваме от действителноста.. жалка история.

  700

  4

  Gazpatcho

  14.04 2022 в 11:18

  Изказването на министър-председателя противоречи на публикуваните в българските овладяни медии факти, защото
  истината може след време да се окаже съвсем друга !
  Отново се натъкваме на съшити с "бели конци" манипулации
  от страна на властимащите.
  Той твърди че са освободени 14 българи и един украинец от кораба. В публикувани видеоматериали от БНТ 1, БТВ и Bulgaria on Air /късната им емисия от 00:00 часа на 14.04/ са показани Капитана на кораба и още 2 човека с него.
  КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 12 ЧОВЕКА , БЕ АЛАНКУЛУМ !?

  10307

  3

  AntiZ

  14.04 2022 в 11:04

  Сега копейкин да занесе венец на мутрофанова в знак на благодарност, че не са ги избили. После да събира тумбата мургави българи и да ходи да сваля правителството!

  1215

  2

  Lyubo

  14.04 2022 в 11:02

  Не е така. Всеки ден от доста време Русия отваряше т.н. "син коридор" за изтегляне на невоенни кораби и тази инф. е била разпространена по съответния ред. Друг е въпросът, че напускането на корабите е било на техен риск от разположените от Украйна минни морски заграждения. Освен това т.н. професор се прави на три и половина, че не е разбрал, че евакуацията беше не по море, а по суша.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София