Тагарев: Българската армия е отслабена от проруската дезинформация

OFFNews 17 ноември 2023 в 11:05 1003 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Постоянният страх от война, който в момента прониква в българското общество, подхранван до голяма степен от дезинформация, която е разпространявана от проруските мрежи за влияние, започва сериозно да засяга боеспособността на армията.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Еuractiv.

По време на дебата по внесения вот на недоверие БСП и "Възраждане" разкритикуваха политиката за сигурност на правителството. Сега Тагарев обвини двете партии в разпространение на дезинформация, като посочи, че това намалява желанието на младите хора да преследват кариера в армията.

От началото на войната в Украйна кандидатстването във военните академии е намаляло с 35%, а броят на кадетите - с 45%, според анализ на Министерството на отбраната, който прогнозира огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

"Това е ясен пример, че дезинформационната кампания на парламентарните партии намалява бойните способности на страната", обясни Тагарев. Той даде пример с част от разпространяващата се дезинформацията - че членството в НАТО и изпращането на военна помощ на Украйна ще постави България в пряк военен конфликт с Русия.

Подобни твърдения бяха в основата на предизборната кампания на "Възраждане" през пролетта, когато се очерта като трета политическа сила в страната с 16% от гласовете, въпреки че това е наратив, който лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов все още разпространява, посочи още Тагарев. 

Военният министър даде пример с подобна риторика на представители на БСП.

Набирането на военнослужещи, което и без това е трудно поради ниско заплащане, изисквания за физическа годност и преместване в град, близък до военното поделение, стана още по-трудно от миналата година, като в момента има 6000 свободни места, поясни той. 

В отговор на притесненията относно българската военна помощ на Украйна Тагарев заяви, че България оказва помощ на жертва на непредизвиканата агресия.

"Пазейки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, трябва да сме готови поне за удвояване на средствата, които България сега отделя за отбрана", добави той.

Тагарев припомни, че до 2024 г. армията ще има бюджет, надхвърлящ дори предвидения в националния план за изпълнение на изискването на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

17.11 2023 в 13:11

Трябват ни нови машини на пехотата, танкове, артилерия, самолети, пво, а и още по-високи заплати, за да им е интересно на младите, а и да е престижно да си офицер, както по царско време, а не да си някакъв зелен чорап, както по соц време.

За това армията ни е смешна, може да се промени с инвестиции.

А Копейкин е ясен, той иска концлагери у нас.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика