Светослав Малинов: ЕК иска да се отърве от мониторинга на България

OFFNews 14 ноември 2018 в 11:23 3187 0

Светослав Малинов

Не може да се каже доколко има политически елемент при изготвянето на доклада на Европейската комисия за напредъка на България, коментира в интервю за БНР евродепутатът Светослав Малинов.

"Пожелание докладът да бъде предпоследен, е изразено, но то е изразявано многократно и по други поводи преди това, а най-голямото пожелание беше на г-н Юнкер в рамките на неговия мандат да приключи механизмът. А пък непрекъснато има пожелания, даже убеденост, че ние трябва да влезем в Шенген", казва Малинов.

"Когато за 12 години си правил промени, които засягат три от шестте показателя, простата математика означава, че може да си нужни още толкова години, за да направиш промени по последните три", коментира още евродепутатът.

Според него ЕК иска да се отърве от мониторинговия механизъм, защото той е унизителен за нея:

"Особено тревожно за медиите е, че, както се казва, какво общо има правителството с медиите, нали така? Препоръките по принцип са към правителствата, как едно правителство да помогне за независимост от медиите, особено пък да ограничава тяхната критика към съдебната власт, която е грозна и недостойна, но как да го направи, и атаките срещу определени съдии. Т.е., аз виждам в този доклад нещо, което смятам, че след десетия доклад стана ясно – Европейската комисия иска да се
отърве от този механизъм, защото той е унизителен за нея и иска да прехвърли този тип контрол вече върху всички държави членки на един много по-строг, конкретен механизъм, който в момента се изготвя. Това е истината."

"Когато 10 години, 12 вече, не могат да се направят реформи, които при въвеждането на механизма се смяташе, че ще свършат за две-три, очевидно механизмът не работи и трябва да бъде заменен с друг", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови