Стратегията за киберсигурност, която Мариана Николова ще пише, я има от 3 години

OFFNews Последна промяна на 22 август 2019 в 10:20 11057 1

Снимка БГНЕС

Мариана Николова

Стратегията за киберсигурност, която вицепремиерът Мариана Николова обяви, че ще подготвя, всъщност отдавна е написана, припомнят експерти.

Още през юли 2016 г. Министерският съвет приема Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020”, която, както е видно от името на документа, предвижда мерки в тази област до края на 2020 година. Целият документ може да бъде разгледан тук.

Стратегията предвижда създаване на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и център за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който да се подават сигнали за престъпления в интернет. Проектът е изготвен от междуведомствена експертна група.

Само преди ден стана ясно, че вицепремиерът Мариана Николова, която наследи Валери Симеонов в кабинета, става председател на Съвета по киберсигурността. Съветът, от своя страна, ще има задача да изготви... стратегия за киберсигурност. "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", обясни в интервю Николова.

Създаването на съвета идва след хакерската атака над базата данни на НАП, която изтече чувствителна лична информация за милиони данъкоплатци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5915

1

stoyiv

22.08 2019 в 12:57

Колко лесно клъвнахме на старата кукичка.
Голямата бяла птица Николова, разбира се, наговори глупости. Повярвала си е и реши да литне нависоко, вместо да си затваря човката, както благоразумно правеше досега.
Обаче!
Пробивът е в НАП, агенция под пряк контрол на Горанов. Отговорният вицепремиер до момента - тоест този, който НЕ е проследил дали въпросната стратегия въобще се изпълнява - е Томислав Дончев. Вместо двамата да понесат някаква отговорност, дори да не е оставка, те се изсулват като мокра връв по изпитания метод на Борисов. Което означава, че операцията е кризисен пиар с негово лично разрешение. Прехвърлят "киберсигурността" на бялата птица, тя разперва криле, награчва глупости, всякакви медии я емват - за отбелязване е, че са медии от противодействащи си групировки, щото едните бранят Горанов на Доган, другите лекинко прикриват Дончев, щото нали минава донейде близък на едни наши уж десни...
И тъй - киберсигурността при Николова, обаче електронното управление остава при Дончев, нали така? Егати логиката! Но целта е постигната. Масова амнезия кой всъщност е допуснал издънката и масов присмех към бялата птица.
Впрочем докъде я докарахме с "електронното правителство", какви са чутовните подвизи на Томислав в тази сфера и в намаляването на административната тежест? Зер нали това му е не просто основен ресор, ами и смисълът въобще да има такъв вицепремиер?
Май освен големи бели птици в управлението има и огромно количество балъци (риби, шарани на кукичката в нашенското съответствие на фразеологизма)сред народонаселението и особено сред "гражданското общество". Е, в някои медии отлично схващат номера и дори активно участват в него.