"Страните в Източна Европа не трябва да избират между ЕС и Русия" (видео)

OFFNews 22 май 2015 в 15:04 2829 0

"Държавите в Източна Европа не трябва да бъдат поставени пред дилемата да избират между ЕС и Русия. Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия". 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига, цитиран от правителствената пресслужба.

"Източното партньорство е процес на сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа", подчерта Борисов.

Премиерът каза още, че България „подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия“.

Той приветства напредъка на Украйна и Грузия в тази посока и обяви, че се надява този процес да завърши успешно по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.

„България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес“, допълни Борисов.

Премиерът подчерта, че очаква и отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват.

„За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим, което би й позволило в по-широка степен да използва възможностите, предоставяни от Източното партньорство", каза той.

Борисов беше коментира, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови