Столичният общински съвет обсъжда бюджета за 2024 г.

OFFNews 28 март 2024 в 11:58 539 0

Заседание на СОС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Заседание на СОС

Столичният общински съвет ще гласува проекта за бюджет на София за 2024 г. Над 2 милиарда и половина лева са заложените средства.

"Осигурихме общо нови 53.9 млн. лева и 5 млн. лева от резерва, за да станат възможни предложенията на общинските съветници", заяви Васил Терзиев.

По думите му в корекциите на бюджета са включени 10 предложения на ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП, Синя София, ВМРО-БНД, независими съветници.

"Заедно с тях изработихме списък с 29 обекта и дейности без осигурено финансиране към капиталовата програма, които ще бъдат изпълнявани при наличието на средства. В залата на градския парламент очаквам да видя кой и с какви аргументи ще гласува срещу софиянци и корекциите на бюджета, в които участваха всички", добави кметът на София в сряда. 

На днешното заседание Терзиев призова за единодушно гласуван бюджет. 

"Днес е решаващ ден за София. Днес всеки от вас ще вземе решение за посоката, която иска да даде на града. Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е заявка - заявка за подкрепа на софиянци", заяви кметът.

Според него няма нищо политическо в по-добър транспорт, в добро строителство, детски градини, училища, култура, чистота. 

По думите му в началото е имало недоверие между отделните политически групи в СОС - "между нас като участници в процеса, между нови и стари, между леви и десни, между такива, които си спазват обещанията и такива, които правят компромис с тях".

Терзиев припомни, че е обещал прозрачност и защита на интереса на софиянци: "С пълна прозрачност подходихме при публикуването, обсъждането и внасянето на бюджета. За пръв път предварително публикувахме всички документи по него, за да могат гражданите и вие да си изградите информирано мнение по него. Организирахме обществено обсъждане с рекордна посещаемост".

Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София") Борис Борис определи бюджета за 2024 г. като демократичен. 

"За първи път имаме толкова демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на граждани и на опозицията при изготвянето на Капиталовата програма, на разходната и приходната част на бюджета. По думите му това е бюджет на развитието на София, защото най-сетне включва проекти за развитието и инвестициите във всички райони на София, особено в северната част на града", отбеляза Бонев. 

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров също призова съветниците да подкрепят бюджета на София, защото гражданите очакват това и допълни, че ще могат да обяснят това и на политически си централи, предаде БТА. 

По думите на Петров им предстои най-важното заседание на общинския съвет, от което ще се види дали наистина стоят зад заявените пред избирателите приоритети.

"Мисля, че направихме безпрецедентно, продължително, смислено и резултатно обсъждане на проекта, представен от кмета и неговия екип. По повечето важни теми – детски градини, училища, обществен транспорт, здравеопазване, грижа за хората в неравностойно положение и още важни за града сектори, нямат различия", каза още той.

Председателят на СОС изтъкна, че приходната част в бюджета е достатъчно увеличена, а предложенията за изменения са главно в разходната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!