Столична община узаконява парите за "паяк" и зоните за паркиране

OFFNews 26 ноември 2015 в 10:22 4479 5

Снимка БГНЕС - архив

Столична община узаконява парите за "синя" и "зелена" зона за паркиране в София, както и омразния "паяк" на живеещите и гостите на града. 

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и Екатерина Йорданова, шеф на ресорната комисия в СОС, внесоха доклад за определяне на цените във връзка с Наредба за организация на движението на територията на Столична община.

Няма промяна в сумите, които плащат столичани в зоните, за скоба или принудително вдигане на колата, става ясно от документа. Приемането му обаче се налага след като Административния съд обяви таксите за платено паркиране за незаконни, а депутатите промениха Закона за движение по пътищата така, че общините вече да определят цена, а не такса за платено паркиране.  

Както и досега в "синя зона" ще се плаща по 2 лв. на час, а живеещите в обхвата й ще дават по 150 лв. годишно. Цените за "зелена зона" са съответно 1 лв. и 100 лева. Двойно повече струва втората кола на година. Арестуваната със скоба кола излиза 30 лв. еднократно плюс парите за всеки час платено паркиране в съответната зона до изтичане на работното й време. "Паякът" отнася колата срещу 60 лв. Служебният абонамент на фирмените автомобили е срещу 650 лв. на месец в "синя зона" и 450 лв. в зелената. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови