Столична община бута сграда на Военното министерство в центъра

OFFNews 11 септември 2015 в 14:54 1938 6

Столична община бута сграда на Военното министерство в центъра

Столичната община има намерение да премахне сградата на Информационния център на Министерството на отбраната в центъра на София на ул. "Г. С.Раковски" 106.

Решението на общинарите е взето зад гърба на министерството на заседание на Столичния общински съвет на 23 юли т.г.- точно преди августовската ваканция, съобщава БГНЕС. Съветниците са гласували проект на подобрен устройствен план за регулация и застрояване на местност "Център- Зона"А"- юг, р-н "Средец". Според плана на мястото на Информационния център трябва да има градина. Самата сграда на Информационния център е заличена от картата. 

В отговор от Военното министерство излязоха с позиция. От нея става ясно, че директорът на центъра Владислав Прелезов е уведомил министъра на отбраната Николай Ненчев за опасността от събаряне на сградата. В писмо до медиите той посочва, че на 31 юли 2015 г., един ден след публикуване на решение № 540 на Столичен общински съвет, с докладна записка е информирал министъра за намеренията на общинарите. На 28 август 2015 г. е подал жалба до Административния съд - София град, с която обжалване на решението. Жалба е изпратена и до кмета на София кметицата на район Средец - Виргиния Стоянова.

Според позицията на Информационния център, решението на Столична община е "противоречиво и нелогично" и не отчита държавния интерес и най-вече интереса на Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови