Стойчев: Лъжат ни непростимо за Македония, стоим върху мина, която може да се взриви

Действията на четворната коалиция са, меко казано, неубедителни, заяви социологът

Райна Рубенова Последна промяна на 12 април 2022 в 15:07 8247 7

По т.нар. македонски въпрос е най-големият дефицит на реална политика, на честност и прозрачност на това правителство, най-вече на водещата партия "Продължаваме промяната". За всеки българин е ясно, че са взети решения срещу нашия интерес. Те ни лъжат, става дума за пряка лъжа, непростима лъжа. Възможно е това да взриви политическата ситуация в страната. Ние стоим върху тази мина и тя може да се взриви всеки един ден. Демократичното управление не може да почива върху пряка лъжа, други управления могат, но не и демократичното.

Това заяви пред БНР президентът на Световната асоциация "Галъп Интернешънъл" и социолог Кънчо Стойчев. Според него управляващата коалиция функционира по начин, по който не може да ѝ се предскаже дълъг живот, освен ако политическите лидери не си вземат поука. Стойчев очаква, че коалицията ще оцелее толкова, колкото съумее

„Това което виждаме е, че действията на четворната коалиция са, меко казано, неубедителни. За да си върнат доверието, те трябва да подобрят вътрешната си комуникация, за да не се стига до ситуация като тази с БНБ - да имат двама кандидати за поста управител. (...) Сега се създаде ситуация, в която да изглежда, че е по-добре да не бъде избиран нов гуверньор на БНБ, а да продължи старият", каза Стойчев.

Според него управляващите трябва да проведат срещи и дискусии помежду си, да актуализират отношенията си и "ако не могат да продължат да вървят заедно, да се разотиват, а ако могат - да го покажат в близките седмици". Социологът коментира и войната в Украйна:

"Две славянски и братски страни проливат кръв, а ние сме славяни и европейска страна, така че това ни засяга пряко. Беше възможно това да се предотврати, но Европа не направи всичко необходимо за това във верния етап. Проблемът можеше да се разтегне, да се смекчи противопоставянето, да се направят компромиси и да мине време. Естествено, че в Русия няма да бъде винаги тази власт. Чрез разтягане на времето можеше да се избегне тази война, но беше предпочетен другият сценарий", заяви Кънчо Стойчев.

По думите му е лъжа, че сме пропутиновска страна, тъй като България е проруска, но в смисъл на исторически чувства към руския народ. Стойчев е на мнение, че войната в Украйна напряга обстановката в България и разделя хората на лагери, подобно на ситуацията с македонския въпрос.

Същевременно днес от МВнР разпространиха прессъобщение до медиите, в което категорично заявяват, че българската позиция относно европейската интеграция на Северна Македония, остава непроменена.

„България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране. Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство“, пише в официалната позиция на ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1060

9

Залужни

13.04 2022 в 02:48

Кънчо ни гледа право в очите и очаква да му повярваме за собствената му "невинност": за това, че ПП блокирали националния ни интерес и Македония и щели да взривят България; за това че Европа, а не путиноРуzzим били виновни за войната. И накрая прозрението, че путин не бил вечен, с лично на Кънчо надеждата, че путинизмът ще надживее путин.
Този Кънчо дава ли си сметка, че в интернет всичко си записва, и че ако не пред нашата заспала публика, пред Св. Петър има докателствена стойност.
А фирмата на Кънчо се казва British Bulgarian Social Services. Галъп интернешънал е за мадиити на путин и за индивидуални путинисти.

1068

8

Kan

12.04 2022 в 21:34

По десетобалната система май се е зачервил за десетка!

9020

7

zagrey

12.04 2022 в 20:15

"Червен Кънчо" Стойчев ни лъже непростимо. Повтаря опорките на Кремъл.

9020

6

zagrey

12.04 2022 в 20:11

Световната асоциация е "Галъп". "Галъп Интернешънъл" е българското менте на социологична агенция.

5995

5

AntiZ

12.04 2022 в 20:03

1-2 сайта има (все още), в които може да се сподели мнение на читатели, ще си останете сами само с троловете, май. Това ли искате?

5995

4

AntiZ

12.04 2022 в 20:00

Offnews, пускате статия, от която не става ясно какво точно е казала тази мъгла Сънчо Стойчев, нито какво точно послание отправяте към читателя? Хайде вместо да триете коментари, да прочетете поне един път какво точно пускате! Подчертавате с черно изказване, от което се разбира, че някой лъже, и този някой е...ПП. А този същия не предричаше ли, че боковата партия са N-1 на последните избори, а "лъжците"ПП - ТРЕТИ(?!) на изборите? Хайде върнете лентата?

12745

3

cepcem

12.04 2022 в 17:06

Този коментар e скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.