Стою Стоев: Ако начело на КПКОНПИ застанат ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, правителството ще падне

OFFNews 24 септември 2023 в 14:55 4769 0

Стою Стоев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Стою Стоев в Народното събрание

Ако начело на новата застанат хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, правителството ще падне още на следващия ден, прогнозира пред БНР Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

На 7 септември Стоев се "ротира" ГЕРБ като председател на правната комисия в Народното събрание с Анна Александрова от ГЕРБ.  В петък парламентът гласува законодателни промени, с които реши, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) няма да може да подслушва. Комисията ще се раздели на две - Комисия за противодействие на корупцията, която ще поеме случаите на корупция и конфликт на интереси, и втора комисия, която ще се занимава с проверките за незаконно имущество и конфискацията му. Новият орган ще заработи догодина. 

"Трудно би могла да бъде избрана от комбинация на председатели от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Кабинетът би бил свален от обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури", коментира днес Стоев.

Според него е важно кандидатите за антикорупционната комисия бъдат оценявани от независим борд, който да дава реална оценка за тях. Той посочи, че смисълът на това да се създаде Номинационна комисия за КПКОНПИ е да се премахне политическата обвързаност на органа. До момента избирането на членове на комсиията е ставало с изслушване пред депутатите и в доклад до ресорната комисия народните представители избират кой е подходящ.

"Тук имаше голяма политическа обвързаност. ... Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат достатъчно качества и ще слушат тези, които са ги избрали. Точно това е смисълът на тази Номинационна комисия", обяснид депутатът.

Стою Стоев добави, че се надява всички регулаторни органи да приемат подобен тип процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки