Стоилов за разликата между него и Д. Атанасова: Имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен на един му викаха Българския Деко

Според конституционния съдия няма проблем в КС да влязат политически фигури, но остава въпросът какви позиции са защитавали

OFFNews 12 януари 2024 в 19:07 10445 1

Стоилов

Снимка БТА

Янаки Стоилов

Конституционният съдия Янаки Стоилов отговори задочно на Бойко Борисов, който вчера обяви, че издигнатата от ГЕРБ Десислава Атанасова за член на КС ще се справи по-добре от Стоилов. 

"Съществуват няколко прилики (с Атанасова), но има и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова. Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени. Затова няма да влизам в същата роля на специалист по всичко и да кажа кой е по-добър полицай или пожарникар. В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха Българския Деко. Има известна разлика, нали?", коментира Янаки Стоилов пред бТВ.

КС трябва да се попълни с двама членове от парламентарната квота. "Продължаваме промяната-Демократична България" вече издигнаха Борислав Белазелков и заедно с Десислава Атанасова те вероятно ще са новите конституционни съдии.

"Проблемът с това, че липсват двама от членовете на Конституционния съд поради изтекъл мандат, е конституционен. За първи път от създаването си такъв орган у нас работи с намален състав. Справихме се и делата се разглеждаха ритмично. Сега, когато се направиха промени в Конституцията, е твърде вероятно да се увеличат делата и затова по организационни причини е желателно местата да бъдат запълнени", обясни Янаки Стоилов.

По думите на бившия правосъден министър в два от служебните кабинети на президента Румен Радев е радостно, че е бил използван като стандарт за преценяване на кандидати. Той напомни, че е бил във Великото Народно събрание - един от двамата мажоритарно избрани социалисти в страната, когато избирателната активност е била 90%.

"Партиите печелеха и губеха изборите с милиони гласове тогава. През 1994 г. като зам.-председател на социалистическата партия отказах да съм депутат, а в последствие и министър на правосъдието. По стечение на обстоятелствата виждате, че 2021 г. бяха министър на правосъдието в кабинета на президента Радев. Това са обстоятелствата, които изискват натрупването на разнообразен опит", посочи Стоилов с намек за професионалния опит на кандидатите.

И не остави никакво съмнение защо го казва - КС е особен съд, "няма проблем в съда да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

1

Козин Човков

13.01 2024 в 01:07

Също така имаше и бразилски футболист, наречен Пеле. Но не съм чувал за български футболист, наречен Пеле. Няма и да има. Гристю е бая далеч от Пеле. А пък Яначе-юначето да се прокарва в А-група мъже е много смешно. Той си остана тъп комунист от бай-тошово време.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика