Стефан Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

Доставката на Ф-16 за българските ВВС, платени авансово от кабинета "Борисов", ще се забави

OFFNews 08 февруари 2022 в 10:49 3351 2

"Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война. Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена. Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност", заяви министърът на отбраната Стефан Янев на годишната конференция на началника на отбраната, цитиран от БНТ.

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

"Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 година", добави Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

"Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво", каза още Стефан Янев.

Той поясни, че по повод новите 5 приоритета, единият от които - размразяване на проекта за бойни машини, има няколко фактора, като това как да продължи реализацията чрез конкурс или чрез договор правителство - правителство.

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, стана ясно от думите на Янев, който съобщи, че е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще е то ще има в близките дни.

„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват“, каза Янев.

Първите машини трябваше да са в България през 2023 г. По време на третия кабинет „Борисов“ сумата по сделката - 2,2 млрд., беше платена наведнъж. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови