Стефан Янев: Разговорите с 'Газпром' са задължителни

Бившият служебен премиер иска църквата да има право да гони депутати от парламента

Йорданка Веселинова Последна промяна на 18 август 2022 в 12:55 3872 9

Архив

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Стефан Янев, "Български Възход"

"Разговорите с "Газпром" са задължителни", заяви Стефан Янев на пресконференция, по време на която той представи политическите цели на "Български възход".

Бившият служебен министър-председател добави, че ако сега беше на този пост, то би преговарял с руската страна, защото обществото е заплашено от "глад и студ през зимата". Той обвини правителството на Кирил Петков в авантюризъм, довел до двуцифрената инфлация.

Безплатна земя за жилища, църквата да гони депутати и още от идеите на Янев

Янев откри брифинга си, като се похвали. Той заяви, че е постигнал всичко в кариерата си, получил предложения за работа, включително и в чужбина, но избрал дълга и затова създал партията и се впуснал в предизборната надпревара. 

Бившият служебен премиер открои като основен проблем демографската катастрофа, която нарече "майката на всички проблеми". Той заяви, че в тази насока партията му си поставя целта всички хора с български произход, живеещи в български диаспори, да получат българско гражданство. По думите му това са около 3 млн. души. Той предлага от Българската банка за развитие да бъде осигурен нисколихвен кредит за стартиране на собствен бизнес, а чрез държавния поземлен фонд на тези хора да бъде осигурен до един декар земя за изграждане на собствено жилище. Втората цел на партията е промяната на данъчната система по модела "една държава, две данъчни системи". Освен това партията иска да въведе принцип на мандатност в обществения сектор, както и политически борд. В този борд, според идеите на "Български възход", следва да участват представители на църквата, БАН, бизнес сдруженията и синдикатите. Пред тях народните представители трябва да отговарят, а когато изгубят доверието на борда - да напускат парламента. Освен това Янев предлага в партийните листи да влизат само хора, събрали поне 300 подписа в тяхна подкрепа.

Мандатоносителите на "Български възход"

Относно партиите мандатоносители -  "Свобода", "Партия на зелените" и "Земеделски народен съюз", с които се регистрира за предстоящите предсрочни избори (процесът по регистрация на партията все още не е завършил - б.а.), Янев обяви, че те били съмишленици. Той обяви, че основен критерий за него при изборът на мандатоносители била дали те са регистрирани и могат да се включат в предизборната надпревара. ("Свобода" е основана преди 15 години от близкия до Волен Сидеров Павел Чернев. Чернев членуваше в "Атака", но бе изгонен след размяна на обвинения между него и Сидеров. "Партия на зелените" е създадена след разцепването на Зелената партия на Александър Каракачанов. Инициатор на разцепването и първи лидер на партията е  бизнесменът Христо Порточанов. Партия "Земеделски народен съюз" е създадена преди 14 години след разцепването на БЗНС-Народен съюз с лидер Анастасия Мозер. Съюзът участваше, заедно с ОДС, в управляващата коалиция, издигнала кабинета на Иван Костов. В момента начело на ЗНС е Румен Йончев. През годините той бе депутат на БСП, сътрудник на Яне Янев и Николай Бареков, а миналата година бе в листите на "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова.)

Възможните коалиционни партньори

Янев каза, че ако партията му влезе в бъдещия парламент, те няма да имат "червени линии" за евентуални коалиционни партньори, стига бъдещите им партньори да приемат целите, с които влизат в политиката.

Той добави, че за "Български възход" членството в ЕС и НАТО е важен геополитически избор, който България е направила. По думите му страната трябва в максимална степен да използва възможностите, които те дават. Янев добави, че България трябва да приеме еврото, но когато е готова. По този начин той изключи евентуалното коалиране с "Възраждане" на Костадин Костадинов.

Янев брани Ковачки

Стефан Янев защити ТЕЦ "Брикел" на Христо Ковачки, която в края на юли бе затворена от кабинета "Петков". Впоследствие ВАС разреши на "Брикел" да работи. Според бившия премиер енергетиката на топлоцентралите на въглища и на водноелектрическите е единственият национален ресурс, с който България разполага. Затова те трябва да бъдат запазени и развити. Все пак Янев отрече да познава Ковачки и заяви, че за него най-важното е да бъдат запазени работните места на работещите в централата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

120

9

Krasimir T.Georgiev

18.08 2022 в 20:19

"Русия е презряна от целия цивилизован свят", пише коментатора по-долу. В същото време почти всички европейски страни продължават да купуват руски газ.
И "Северен поток 1" е отремонтиран и пуснат за Германия.
Коментирайте тези факти моля.

1000

8

Ivedy Vals

18.08 2022 в 18:09

Националният предател стефан янев казва , че разговорите с Газпром били задължителни!“ Плаши със студ и глад! Как е възможно в България да има толкова много продажници на Кремъл, особено сега, когато Русия е презряна от целия цивилизован свят защото е фашистка диктатура с психопат -убиец на върха!

4822

7

Zlatko

18.08 2022 в 14:58

Евалата Стефко, само така! Плачи по-силно за Газпром, та да се размият гласовете на газофилите сред русколюбящите ви партии!

10828

6

IvanofRumen

18.08 2022 в 14:31

На тези руски слуги само ГаZпром им е в главите! Без ГаZпром ни чакака студена и гладна зима. Като, че ние развалихме договора. Тези рашистки слуги не трябва да получат и едни глас..

120

5

Krasimir T.Georgiev

18.08 2022 в 13:38

Янев, голяма излагация! В България съществува по Конституция "Всеобщо избирателно право".
Никой, освен избирателите, не може да се намесва, кой е избираем и кой е избирател.
Служа на Република България!!!

615

4

ob1

18.08 2022 в 13:26

Тоя е тотално изплискал легена. Добре, че има харизмата на стара табуретка, та едва ли ще събере някакви гласове.

-3667

3

fik1

18.08 2022 в 13:15

очевидно иска да привлече тези които пишат 'амин' неиронично във фейсбук

-160

2

редовно четящ

18.08 2022 в 13:08

Още го стяга шапката. Да му се чуди човек на акъла, по-скоро на липсата му.

2259

1

Mateevk

18.08 2022 в 13:08

С терористи не се преговаря, Янев!