Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Статистиката за престъпленията не се изкривява... системно

OFFNews 19 октомври 2018 в 14:12 2423 1

Статистиката за престъпленията не се изкривява... системно

Статистиката на МВР за престъпността не се изкривява системно. Това стана ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол. 

Начинът, по който се води статистиката за престъпността, тъй като тя е свързана и с други институции като прокуратурата, няма как системно тази статистика да се изкривява, каза Маринов.

Той коментира признанието на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов за констатирани нарушения, при които в управленията има разминаване между заявените престъпления и действително извършените. Пред депутатите от вътрешната комисия на 12 септември той съобщи, че е извършена проверка, която констатирала пропуски "на някои места".

"Дали в Районните управление се укриват заявителски материали - имаме констатирани единични случаи на неправилно регистриране на заявителски материали. Но тук не става въпрос за система. Служители в някои случаи допускат грешки и се предприемат дисциплинарни действия", коментира Маринов.

Той отговори и на твърденията за манипулиране на статистиката със загинали при катастрофи. Маринов каза, че статистиката е динамична, тъй като при регистрацията на пътно-транспортно произшествие то може да е квалифицирано като тежко със средна или тежка телесна повреда, но по-късно, ако пострадал почине, ПТП се преквалифицира на катастрофа със загинал. Нормативната уредба задължава, ако такава промяна настъпи в 30-дневен срок, ПТП да бъде преквалифицирано.

Според Маринов е констатиран един конкретен случай, при който е имало грешка при пренасянето на данни от Националната полиция до пресцентъра на МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

19.10 2018 в 14:11

...толкова много чантаджии и пак грешка в статистиката...да,ама не е системна...колко много тумбаци Раним, направо не е истина...