Стартира електронното гласуване за кандидатите на 'Да, България'

OFFNews 04 февруари 2019 в 12:24 4873 1

Стартира първото за България електронно гласуване. „Движение Да България“ започна гласуването за вътрешните избори за определяне на кандидатите на партията за евродепутати в единната листа на Демократична България за вота през май. 

Само няколко часа след като гласуването бе стартирано, избирателната активност мина 10%. Регистрираните до момента са над 6 000, а регистрацията продължава и днес до 24:00 часа. Над 12 000 души са си инсталирали мобилното приложение на „Да, България!“, през което се гласува. Приложението е разработено от екип доброволци на „Да, България!“.

За улеснение на своите членове и симпатизанти „Да, България!“ разкри информационни пунктове за гласуване в страната и чужбина, където тези, които нямат смарт телефон, могат да получат достъп до електронни устройства и разяснение как да гласуват.

„Да, България!“ се бори за въвеждането на електронното гласуване в страната още от самото създаване на партията през 2017 г. Мнозинството в парламента, начело с ГЕРБ, отмени електронното гласуване, което трябваше да бъде факт за европейските избори, въпреки че на референдума бе подкрепено от над 2 000 000 души. За това от „Да, България!“ се заеха и разработиха, изцяло доброволно, приложение, което позволява на всеки български гражданин, проявил желание да гласува бързо, лесно и изцяло защитено от манипулации на вота. 

Можете да се запознаете с кратките биографии на всички номинирани, както и с техния пореден номер в бюлетината за вътрешните избори на „Да, България!“, тук. 

Тук ще намерите информация как всеки може да се регистрира и да гласува. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!