Станишев: Стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2021 в 19:15 6006 3

Аз мисля, че всеки социалист в България има тежки притеснения, защото за съжаление ние стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП. За 4 години от 950 000 гласа на 270 приблизително, това са почти 700 000 избиратели, които са дали оценка на политиката, водена от това ръководство и те гласуваха с краката си - или неучаствайки в гласуването, или гласувайки за други политически сили.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред БНТ. 

По думите му за първи път може да се говори за загуба не само на периферия, но и на ядро на БСП, "което означава, че тази линия на консервативна левица, линия на състезание с националистите и патриотарите на тема кой е по-традиционалист, кой е по-националист, това не е идентичността на БСП".

Станишев допълни, че ако БСП иска да бъдем модерна европейска партия, която да привлича и леви, и центристки гласове и да бъдат силни, което "винаги е било условието за сила на БСП - консолидация на лявото и разширяване към центъра, значи трябва да се промени политиката".

Той определи пленума на Националния съвет на БСП като фарс, а "катастрофалната загуба" на партията като "срамно явление".

"Искам да знам кои са тези членове на националния съвет, които смятат, че всичко е окей и дават смел мандат на това ръководство, което по същество не пое отговорност за резултата, защото псевдооставката е един трик за печелене на време, за участие в преговорите, неясно с какво морално основание и за раздаване на постове на свои хора, които после трябва да го върнат като жест при повторни избори, защото никой от това ръководство не смятат да си ходят при тези резултати", заяви още бившият премиер.

Станишев обясни, че е притеснен от това, което чува, той като на сайта на БСП не е видял какъв всъщност е мандатът за преговори: "Има две неща, които са твърде общи - едното казва, че не трябва да има, че БСП е против либерална политика и против приватизация на ББР, което е един малък елемент от политиката и другото е националните интереси по отношение на Република Северна Македония. По същество това е картбланш. Това означава договаряйте се за всичко, каквото искате само и само да влезем в управлението и да си разпределим постове. Оцеляването на ръководството, може да бъде за сметка на оцеляването на БСП като кауза и като партия. Това е неприемливо".

Според президента на ПЕС пак се търсят виновни - вътрешно партийната опозиция, в това число и президента.  "Всички виждаме, че и между двата тура на президентските избори продължи една странна, но много агресивна война срещу президента и служебното правителство чрез подставени лица, чрез проксита", категоричен е Сергей Станишев.

"Така че няма никакъв знак, че са извлечени някакви поуки и ако си спомняте, след всички предишни загуби и на европейските избори, и на местните избори, аз призовавах да се направи смислен разговор и анализ. От това има нужда БСП - за политическата посока, за посланията, за целия начин на нашето функциониране, защото винаги съм казвал последните години БСП се опитва да копира ГЕРБ. Българите това не го искат. Не искат да сменят един ГЕРБ с псевдогерб вляво", коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23303

3

Стефан

22.11 2021 в 23:29

Джендърче, ти май така и не беше Детето на Партията, а? Беше същото чуждо за нея тяло, като нинова. Затова и те изгониха.
Айде сега нидей рива на чуждо ... Така де, свадба.

1900

2

Алек

22.11 2021 в 19:47

Станишка,
Вашето предателство, твоето и на Първанов, още през далечна 1996, га се продадохте и подмолно свалихте Жан Виденов, още оттогава БСП почна да бележи спад. Просто хората късно разбраха как предадохте партия и родина за малко постове, кой кат президент на РБ, кой на ПЕС.