Станишев поиска от Юнкер социален план за Европа

OFFNews 13 юни 2017 в 12:01 1458 0

Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми за хората резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Само една социална Европа, може да върне доверието в институциите.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по заетостта и социалните въпроси Мириан Тейсен вчера в Страсбург.

Станишев бе начело на делегация на Партията на европейските социалисти, в която участваха още министърът на труда и заетостта на Люксембург Никола Шмит, заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мария Жоао Родригес и лидерът на делегацията на френските социалисти в ЕП Перванш Берес.

По време на срещата беше обсъдена и възможността за „Европа на няколко скорости“. Делегацията на ПЕС беше единна, че проектът „Социална Европа“ трябва да бъде приложен във всички държави-членки, а не само в страните от Еврозоната, за да се избегне допълнително фрагментиране на Съюза и различни „класи“ евро-членство.

„Разделителните линии в Европа станаха прекалено много – строгите икономии, мигрантската криза, кохезионните фондове и др. Все теми, които предизвикват противоречия, вместо общи действия. Необходимо е да намерим балансиран подход, за да избегнем превръщането на социалната политика в следващия източник на разногласия“, допълни лидерът на европейската левица.

„На срещата използвах възможността отново да повдигна въпроса за приемането на България в Шенген. Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година е още един повод да бъде ускорен този процес. За всички отдавна е ясно, че България е изпълнила всички критерии – проблемът е политически“, подчерта Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови