Станишев: Партията трябва да бъде успокоена. Няма да се кандидатирам за лидер

OFFNews Последна промяна на 28 май 2020 в 11:49 2186 3

"Партията трябва да бъде успокоена и да се проведат смислени дебати за физиономията на БСП и какво по-различно партията предлага за страната от ГЕРБ". 

Това заяви в сутрешния блок на бТВ бившият лидер на социалистите и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.  

Tой каза, че следи с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за председател на БСП.

Критиците на БСП изпълняват поръчка на ГЕРБ - това е абсолютно фалшива опорна точка, която се налага като отговор на критиците на настоящото ръководство в партията, добави той.

Относно предстоящия избор на лидер на БСП Станишев каза: "Искам да видя състезание на идеи". 

От думите му стана ясно, че той няма да се кандидатира за лидер на БСП. Нямам властови амбиции, а моят интерес е един - да видя БСП силна и обединена, коментира Станишев.

"Виден е тандемът Нинова-Овчаров. Неслучайно човекът, който ще готви основния политически документ за конгреса, е Румен Овчаров. И Овчаров защитава Нинова като Матросов на амбразурата", допълни той.

По отношение на изказване на Румен Овчаров, че в БСП има барони, Станишев попита: "Какви барони са председателите на общинските организации? Те са ядрото на партията - хората, които ще трябва да организират самата кампания."

Относно 15-те млрд. евро, които ще получим от Европейския съюз, а ще внесем 3 млрд. евро, Станишев каза, че това е много сериозна сума, и добави, че често обичаме да критикуваме ЕС, но реалната подкрепа за нашата икономика, за социалния ни сектор идват от там. 

"Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на Кохезионния и други фондове, то сумата, която България ще получи за икономиката си в следващите 7 години, е близо 30 млрд. евро", коментира Станишев. 

Той обясни, че вчерашното решение на Европейската комисия за 750-те милиарда е историческо и извежда евроинтеграцията на ново ниво. 

Лидерът на ПЕС заяви, че в здравен аспект България се е справила добре с пандемията. Станишев е на мнение, че икономическите мерки са спонтанни и понякога необосновани и добави, че трябва да бъде създаден у нас Икономически антикризисен щаб. Трябва да бъде представен план за възстановяване, за да се видят всички идеи и да се направи анализ кои сектори са най-тежко засегнати и къде са възможностите за развитие. 

Относно намаляването на ДДС-то от 20 на 9% за туризма, развлекателния бранш и книгите Станишев попита защо не се намалява данъкът за основни хранителни и детски стоки. След което разкритикува намаляването на ДДС-то. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

3

Пенчо бре

29.05 2020 в 08:05

Икономическите мерки са си хаотични. Ама то не може да е друго с научния метод "Проба-грешка", във всички посоки, едновременно! Винаги ще има много места, където пробата и грешката ще се застъпят.

2015

2

Другарю Станишев,я обяснете как така стана,че "Имущественият пътен данък",който бе заменен с "Винетна такса" през 2005 г. от Другаря "Цар"
Лично Вие тихомълком през 2008 г. наложихте :
1."Винетна такса"
2."Имущественият пътен данък",който УЖ бе заменен
3."Новоизмисленият Еко Данък"Нямаш нищо общо с пътищата
Кой идиот измисли тази глупост.Износването на Пътната настилка,да зависи от ВЪЗДУХА"Не бе ли ТИ?
Къде го има за едно и също нещо да плащаме 2 данъка и 1 такса?

400

1

Стик

28.05 2020 в 14:04

Видя се, че БСП не е алтернатива на ГЕРБ и ГЕРБ ще ги бие на всички избори, защото не може чеверме-комунистите от БСП да са алтернатива на суджук-комунистите от ГЕРБ, не може „батко и братко“ да са алтернатива на „Ради братовчеда“, не може многоимотната Елена Йончева да е алтернатива на многоапартаментния Цветан Цветанов, не може милиционерите и агентите на ДС от БСП да са алтернатива на милиционерите и агентите на ДС от ГЕРБ, не може един крадец да е алтернатива на друг крадец. Не е редно.