Станишев оглави ПЕС

29 септември 2012 в 14:06 2609 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) избра за свой лидер за следващите 2,5 години, председателя на Българската социалистическа партия (БСП) Сергей Станишев. За единственият кандидат за поста гласуваха 91,3 % от делегатите, при 2,4 % „против”, и 6,3 % „въздържали се”.

В първите си думи като председател на ПЕС Сергей Станишев изказа благодарност за доверието, което му е гласувано като първият представител на страна член на ЕС от Централна и Източна Европа, който заема толкова висок политически пост на европейско равнище. „Това е е голяма чест за моята партия и преди всичко голяма чест за България. Този избор е и важен знак за това зад какви принципи стои нашето политическо семейство”, заяви видимо развълнуваният Станишев, цитиран от bTV.

Новият председател на ПЕС обеща да работи върху няколко основни принципа – единство, солидарност, взаимно уважение, координация и диалог.

Преди избора Станишев нарече преждевременна идеята на председателя на ЕК Жозе Барозу за европейска федерация. Според него Европа първо трябва да се погрижи за младите, които нямат работа, и за възрастните, които не могат да посрещнат основните си нужди с ниските си пенсии. 

Икономическият растеж, работните места и социално насочените мерки за изход от кризата са в основата на стратегията, с която европейските социалисти смятат да променят политическия пейзаж в Европа. Целта им е следващите месеци да спечелят избори и да имат свои министър-председатели в Румъния и Литва, а по-късно и в Германия и Италия. Другият приоритет са изборите за ЕП през 2014 г. 

Тази мисия е възможна, каза Станишев пред форума. Той смята, че дебатът за кризата вече е променен, че благодарение на социалистите акцент в него сега е икономическият растеж и че това се оценява от хората.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подчерта, че не само подкрепя Станишев за председател, но и лично го е убеждавал да поеме поста за постоянно.

Не му предложих да приеме този пост по случайност, а по убеждение. Ще ви кажа защо. Освен, че е много компетентна личност, според мен е знаково, когато една паневропейска партия гласува неин президент да стане източноевропеец - това показва, че приемаме сериозно обединението на нашия континент. Днес ние сме една общност от равноправни нации и това се изразява и в избора на Сергей Станишев, каза той, цитиран от БНР.

Самият Сергей Станишев заяви, че основното, което го мотивира да поеме председателския пост в ПЕС, е, че е българин и лидер на БСП.

Искам да докажа, че България и българите можем да се справяме добре. Ние сме страна със самочувствие, нация с огромна традиция и не сме само тези лоши новини, които често доминират в медиите. За мен е огромна чест. Това е голямо признание и победа на БСП, но и много голяма отговорност за всеки от партията, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови