Станишев: Не може всеки път да започваме от нулата

Владимир Йончев, Берлин 26 юни 2021 в 14:47 3606 3

Станишев и Олаф Шолц, кандидатът на германските социалисти за канцлер

Не може всеки път да започваме от нулата - така бившият премиер и председател на ПЕС Сергей Станишев коментира ситуацията у нас пред български журналисти по време на конференцията на европейските социалисти в Берлин.

Всичко това, което се говори за корупцията по времето на ГЕРБ е вярно. Властта развращава, а когато тя се упражнява толкова дълго, важи с още по-голяма сила. Но независимо от това не може всичко да се зачертава и да се започва всеки път от нулата. Лошите неща трябва да се променят, но като цяло в българската политика трябва да има приемственост и последователност, заяви той.

Ако едно правителство обяви всичко направено досега за грешно и започне от нулата, следващото ще направи същото и пак ще се окажем в изходна позиция, заяви бившият премир. Според него единственият случай, когато е имало истинска приемственост и последователност е между правителството на Симеон Сакскобургготски и ръководеното от самия Станишев правителство на Тройната коалиция.

Станишев разказа, че е в постоянен контакт с вицепремиера Атанас Пеканов, който отговаря за Плана за възстановяване и помага с целия ресурс на европейските социалисти за изготвянето и по-бързото внасяне на документа. Европейският комисар, който отговаря за този ресор е Паоло Джентилиони - знаково лице на европейските социалисти, който също бе на конференцията в Берлин. Станишев напомни, че някои страни вече са внесли своите планове и започват да получават средства по тях. Затова е необходимо работата по нашия план да се ускори.

Според лидерът на ПЕС обществените очаквания са след изборите на 11 юли да бъде съставено правителство и затова прогнозира, че политиците ще го съставят, каквито и да са резултатите от изборите.

Европейските социалисти са избрали да се съберат именно в Берлин, за да дадат знак за подкрепа на Олаф Шолц, който е кандидатът на германските социалисти за канцлер на предстоящите избори.

Срещата е първата на живо от много време насам, заради противоепидемичните мерки. 

В Плана за възстановяване залегнаха много политики на социалистите. При предишната криза през 2008 г. отговорът на Европа не беше социален. Сега, до голяма степен и заради участието на германските социалисти в коалицията с Меркел, Европа има съвършено различен отговор на кризата, който не само да смекчи щетите, които търпят хората, но и да даде перспектива за развитие след нея, коментира Станишев.

В речта си той изброи кои са тези политики: Солидарност – нито един европейски гражданин и нито една страна не трябва да бъдат изоставени. Второ, инвестиции в бъдещето и модернизация на икономиката, така че тя да бъде конкурентоспособна. Нов подход към европейската интеграция, даващ безпрецедентни инструменти, за преодоляване на проблемите, пред които гражданите и икономиките ни се изправят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови