Станишев: Можем да влезем в Шенген до края на европредседателството ни

OFFNews 08 декември 2017 в 19:15 6025 1

В следващите година, две, три Европа ще бъде различна. Тя ще се преформатира. Важно е България да е в ядрото, а не да бъде изтласкана в периферията. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовка за членство в Еврозоната, активно участие в засилената обща европейска отбрана и сигурност, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти в София.

По негова инициатива на 13 декември - по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Старсбург - ще се проведе дебат на тема членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Доволен съм от този успех, защото това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от Европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на приемането на тези три държави в Шенген, каза Станишев.

Надявам се този дебат да е коз в ръцете на правителството на България в разговорите с тези страни, които още оказват съпротива, или са скептични за членството ни в Шенген. Много бих искал да видя през следващата година, в края на българското председателство, и трите страни – България, Румъния и Хърватия, като членове на Шенгенското пространство. Хърватия все още е по пътя на изпълняване на критериите, но се очаква в края на нашето председателство да ги е покрила. Това ще бъде важен политически успех за нашите страни, за целия ЕС и за гражданите, заяви президентът на ПЕС.

България и Румъния изпълниха критериите за членство още през 2011 г. Оттогава, вече 6 години, по чисто конюнктурни вътрешнополитически съображения на една или друга държава се отлага решение на Европейския съвет, което е скандал, само по себе си. Това е пример на поведение, което подкопава доверието на гражданите в ЕС. Доволен съм, че получих единодушна подкрепа за тази инициатива, каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови