Станишев, Могерини и Кофи Анан специални гости на Щайнмайер в Берлин

OFFNews 29 януари 2016 в 16:24 3242 0

Станишев
Сергей Станишев поздрави Франк-Валтер Щайнмайер за неговата 60-та годишнина

„В този свят, в който живеем, единственият начин Европа да преодолява кризите е по-активна нейна външна политика. Тя трябва да изнася сигурност, за да не внася вътре в границите си несигурност. Пример затова е конфликтът в Сирия. Докато има война, хората ще бягат. Мирът и икономическата перспектива ще ги накарат да останат или да се върнат по родните си места". Това заяви в Берлин президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция „Новият световен ред“, организирана от Министерството на външните работи на Германия.

Гости на събитието бяха още върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и Кофи Анан, генерален секретар на ООН (1997-2006). На конференцията присъстваха над 300 участници от ЕС и света.

На събитието германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер получи поздравления от редица водещи европейски и световни политици, сред които и Станишев, по повод своята 60-та годишнина.

„Франк-Валтер Щайнмайер е изключителен политик и дипломат. Той е сред най-успешните външни министри на Европа. Примерите за успешни мисии с негово участие са много. Ще спомена само последните: Минските споразумения, които спряха избиването на хора, както и постигането на Споразумение за ядрената програма на Иран. Като лидер на лявото политическо семейство и занапред ще разчитам на неговия професионализъм, опит и изключителна дипломатичност в решаването на предизвикателствата пред Европа“, заяви Станишев в поздравлението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови