Станишев: ИТН се държат така, сякаш искат да бъдат харесвани непрекъснато

OFFNews 24 юли 2021 в 10:34 8507 2

Снимка Архив

Чувствам се унизен. На такова дъно БСП никога не е падала. Винаги сме се борили за първо място. А сега се борим да не паднем на четвърто. Втората ми емоция е яд, защото всичко това беше предвидимо, но игнорирано.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по Нова тв. Той смята, че Нинова трябва да подаде оставка, но трябва и да се търси начин да се възстанови доверието в БСП.

Партията е най-големият губещ. Не може при протести, скандали и какво ли още не срещу ГЕРБ, те да губят по-малко от БСП, обясни  Станишев. 

В БСП се действа с един гьонсуратлък - казва се "продължаваме напред", но накъде продължаваме, попита той. Според него проблемът е в имитацията на политики и на опозиционност. "Ядосан съм заради пропуснатите шансове. Нинова налага политическата линия на разединение, която мина на местно ниво и разнебити местните структури. Да не говорим за финансовото състояние на партията, според Станишев. Той обаче бе категоричен, че вярва във възможностите за възраждане на БСП.

Бившият премиер коментира и шансовете за правителство на промяната. Той не се съмнява в искреността на "Има такъв народ" да направят промяна в държавата, съмнява се обаче в това дали знаят как да я направят. Заради начина, по който са представили и оттеглили първия си проектокабинет, начело с Николай Василев.

Ако се прави реформа, едно правителство трябва да носи отговорност, това означава да носи и на критики, поясни Станишев и препоръча на хората на Слави Трифонов да са наясно предварително, че при една реформа винаги има недоволни. Със сигурност на едно такова правителство ще бъде сложен някакъв печат от типа на "правителството на Беров" или "тройна или петорна коалиция". Едно такова правителство няма да разполага и с комфорт за дълго време, а според Сергей Станишев до този момент ИТН се държи така, сякаш "искат да бъдат харесвани на всяка цена и непрекъснато". 

По думите му се е оказало, че партията на Слави Трифонов много лесно се подава на натиск. Ние с Николай Василев имаме различни възгледи по редица икономически въпроси. Наред с това мога да кажа, че това, което видях като проектокабинет, беше кабинет на професионалисти и експерти, който можеше да свърши работа“, допълни Станишев.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови