Станишев: Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа

ПЕС ще се бори за върховенство на социалните права над интересите на финансовите пазари

Владимир Йончев, Прага 02 декември 2016 в 17:14 8565 8

Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа - така Сергей Станишев обясни основната задача пред европейските социалисти на започналия в петък следобед Съвет на ПЕС в чешката столица Прага.

Събираме се в тежък момент за Европа, затова и посланието на този Съвет е "Спасявайки Европа" (Saving Europe). След поредицата от кризи, има нужда да се спасява тази прекрасна идея. Има нужда да кажем, че сме алтернатива на статуквото на десните и че сме алтернатива на крайните националисти. Има нужда Европа отново да стане социална държава и да вдъхва доверие, каза Станишев.

Според него дълбоката причина за кризите, които следват една след друга, е чувството за лична несигурност. Всяка криза - и Брекзит, и мигрантската криза, е родена от усещането, че хората са изоставени от институциите.

На въпрос кой е по-големият риск - Европа да се разпадне или да бъде превзета от крайнодесните, Станишев отговори, че и двете опасности са съвсем реални и по същество са едно и също.

Крайните националисти казват: "Ние ще ви защитим". И в Англия дори съвсем конкретно казват от кого ще ни защитят - от българите, които отиват да работят на Острова и от полския водопроводчик.

Видяхме докъде доведоха тия политики през 20-те и 30-те години на 20 век. Не трябва да допускаме това отново, каза Станишев.

Той съобщи, че на Съвета на ПЕС ще настоява за изграждане на политики, които да осигурят върховенството на социалната държава над интересите на финансовите пазари. 

Планът Юнкер трябва да се промени и от инструмент гарнтиране на стабилност да се превърне в инструмент за генериране на растеж, коментира Станишев. Той съобщи, че благодарение на натиска на европейските социалисти бюджетът за европейската младежка гаранция е увелиен с 500 млн. евро. Това обаче е малка победа, аз искам да говоря за големите победи, а те ще дойдат като променим изцяло сегашната политика, която беше наложена от десницата и доведе до поредица от кризи.

Станишев ще предложи и радикална промяна в начина на избиране на лидерите на левицата, която да им даде по-голяма представителност и по-голямо самочувствие. Очаква се на този Съвет на ПЕС да бъде решено кандидатът на левите за председател на Европейската комисия, да бъде избран на общоевропейски предварителни избори сред симпатизантите на партиите от ПЕС. 

В момента кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията се номинира от Конгреса. На последните избори това беше Мартин Шулц. Той обаче загуби надпреварата, защото ЕНП имаше повече гласове в Европарламента и наложи своя кандидат Жан-Клод Юнкер.

Ако кандидатът ни се избира пряко, това ще доведе и до по-голяма мобилизация на левите гласоподаватели, което ще повиши шансът следващият председател да е от ПЕС, смята Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

8

El Commandante

02.12 2016 в 23:05

Ако ше спасяваш Европа както спасибесепето, по-убу не се мъчи ИЧ..

12423

4

Бай Муле

02.12 2016 в 19:21

Европа трябва да бъде спасявана. От вас - левите боклуци.

13531

2

Traqn Savov

02.12 2016 в 17:41

Докарахте я като ПЕС-а на нивата, и то всички политици!!!!!