Станишев: Дясното донесе разочарование на Европа

Offnews 12 ноември 2014 в 14:15 1609 5

Сергей Станишев

Десните политики от последните години донесоха разочарование от Европа, увеличиха неравенството и безработицата, доведоха до стагнация и нисък икономически растеж. Мисия на ПЕС през 2015 г. ще бъде разработването на нов План за устойчиво икономическо развитие, който да даде перспектива за инвестиции, работни места и по-добър стандарт на живот.

Това коментира шефът на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен. Той е на посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни.

Според бившия шеф на БСП скандинавският модел на демокрация, който съчетава устойчива икономика и социална справедливост "е вдъхновение за цяла Европа".

На срещата си с премиера на Швеция Станишев е обсъдил и Европейския инвестиционен план на Жан-Клод Юнкер. "За социалистите е важно откъде ще дойдат и къде ще отидат тези пари, за да привнесат истинска добавена стойност в икономиката и да гарантират нови работни места", посочи Станишев. 

По отношение на търговските преговори със САЩ той смята, че на трябва да се допуска накърняване на социалните политики в Евросъюза. 

По въпроса с бежанците той е изразил и позицията си, че е необходима Обща европейска координационна политика, за да бъдат подпомогнати както граничните държави, приемащи първоначално бежанците, така и крайните дестинации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови