Срещи с парламентарните групи в НС започва днес кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС професор Габровски

OFFNews 08 декември 2022 в 08:04 1088 0

Николай Габровски

Снимка Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Габровски

Днес започват срещите на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски с парламентарните групи на политическите сили в 48-ото Народно събрание. Новината съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В 10:30 часа в зала „Изток“ на Народното събрание проф. Габровски ще проведе среща с коалицията "Демократична България".

С парламентарната група на „БСП за България“ е насрочена среща за 11:30 часа отново в зала „Изток“, а от 17:30 часа е обявена среща с ПГ на „Български възход“ в зала „Запад“.

За утре, 9 декември, са обявени другите три срещи – с „Продължаваме Промяната“ – от 9:00 часа, в зала „Изток“, с представители на „Движение за права и свободи“ – oт 10:30 ч., зала „Изток“, и с ПГ на "Възраждане" - от 11:30, в зала „Изток“.

В началото на седмицата професор Николай Габровски се появи в президентството в качеството му на кандидат за премиер, посочен от първата политическа сила - коалицията ГЕРБ-СДС. Той получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и заяви, че изборът за него като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическото говорене не води до нищо.

Междувременно от ДБ, БСП и Продължаваме промяната вече заявиха публично, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС, въпреки че изказват уважение към професор Габровски.

Междувременно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на пресконференция, че Николай Габровски има всички права да си организира среща с партиите. "Защото сме обещали през първия мандат да се направи експертно, програмно правителство" - заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови