Срам и позор, г-н Вебер! Подкрепяте Борисов, който помогна на Путин да нападне Украйна

OFFNews 28 септември 2022 в 17:46 4650 7

Йордан Иванов

Снимка БНР

Йордан Иванов

Изключително остро писмо до лидера на ЕНП Манфред Вебер написа зам председателят на ДСБ Йордан Иванов. Той е и бивш областен управител на Пловдив и зам.-председател на Общинския съвет в града . Той нарича "срам и позор" подкрепата на Вебер за ПП ГЕРБ.

По време на "европейското управление на ГЕРБ" (думите в кавичките са на Манфред Вебер), за чиято реставрация зовете сега, агресорът Владимир Путин успя да заобиколи Украйна като транзитна страна за пренос на газ към Източна и Централна Европа. Това се случи чрез продължението на "Турски поток" през България, любезно осигурено от Борисов и ГЕРБ и платено от българско държавно дружество - тоест от българските данъкоплатци. Този проект, заедно със "Северен поток 2", направи Русия независима от своята съседка. В резултат - Путин получи възможността да нападне вероломно Украйна, пише Иванов.

ДСБ, чийто зам.-председател е Иванов, също както ГЕРБ е член на Европейската народна партия в в Европарламента, чийто председател е Манфред Вебер. ДСБ обаче имат само един евродепутат (Радан Кънев), докато ГЕРБ има 5, плюс още един от коалиционния им партньоре СДС.

Ето целия текст на писмото на Йордан Иванов до Вебер.

Уважаеми г-н Вебер,

Прочетох внимателно изказването Ви на номенклатурната предизборна сбирка на Политическа Партия ГЕРБ. И имам да Ви кажа нещо лично. Подобни изказвания от високопоставен европейски политик са срам и позор за най-големия и мощен съюз на държави в света - ЕС.

Вашият най-голям грях е, че с непремерени думи и изопачаване на факти сваляте доверието в европейската политическа класа, девалвирате идеята за върховенство на закона и преди всичко - реторика като Вашата - заради недопустими двойни стандарти - създава почва за зараждане на антиевропейско говорене и подкопава ценностите, на които стъпва и

Европейската десница, която пряко представлявате, и ЕС като цяло.

1. Вие казвате, че ЕНП има нужда от ГЕРБ като партньор заради войната в Украйна.

Уважаеми г-н Вебер, по време на "европейското управление на ГЕРБ", за чиято реставрация зовете сега, агресорът Владимир Путин успя да заобиколи Украйна като транзитна страна за пренос на газ към Източна и Централна Европа. Това се случи чрез продължението на "Турски поток" през България, любезно осигурено от Борисов и ГЕРБ и платено от българско държавно дружество - тоест от българските данъкоплатци. Този проект, заедно със "Северен поток 2", направи Русия независима от своята съседка. В резултат - Путин получи възможността да нападне вероломно Украйна и да обяви война на украинския народ. Простичко казано - Бойко Борисов и политиката му са сред отговорните за създаването на условия за нападението на Русия над Украйна. Борисов помогна на Путин да изгради "Турски поток" към Европа на територията на България, без страната ни да има възможност да се ползва от газови доставки по тази тръба.

2. Вие казвате, че Бойко Борисов е отговорен човек, на когото можете да разчитате, защото предстои тежка зима.

Уважаеми г-н Вебер, не зная на какъв език сте се разбирали с лидера на партия ГЕРБ, но искам да Ви попитам как и за какво по-точно можете да разчитате? Разчитате ли, например, на забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция, която трябваше да е готова в рамките на неговото управление, и отказа по времето на ГЕРБ България да получава пълния обем от алтернативни на руските доставки на газ по договора с Азербайджан? Как това се връзва с грижата, че идва тежка зима? А можете ли да разчитате на Борисов, когато става дума за сигурността на Европа - не беше ли той този, който отклони възможността за разполагане на флотилия в Черно море, за да угоди на Путин? Да, човекът, на когото разчитате, тогава каза, че иска в Черно море платноходки, а не военни кораби.

3. Вие казвате, че България има нужда от партия ГЕРБ, за да усвоява европейски средства.

Г-н Вебер, изкушавам се да ви разясня разликата между усвояване и оползотворяване. А тя е, че при усвояването едни фирми, приближени до властта, акумулират финансов ресурс, с който една крадлива политическа класа се обогатява. А при оползотворяването европейските фондове подобряват качеството на живот, средата, в която живеем, въобще благосъстоянието на нацията.

Ние живеем в държавата с най-авторитарната структура на публични финанси, с най-лошата медийна среда, кметовете и общините са зависими от централната власт, с европари се купува политическо влияние, има срастване на изпълнителната със законодателната и съдебната власт. И това е страшно, г-н Вебер.

Г-н Вебер,

Европа за мен е власт на закона, солидарност, сигурност и свобода.

Напомням Ви, че бъдещето на европейската общност няма да бъде предопределено от външно влияние, а от силното или слабо вътрешно лидерство. Слабото лидерства се снишава като Вас в името на добър резултат за ЕНП, а силното лидерство прави точно обратното като назовава нещата с истинските им имена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

7

Niko Kolev

29.09 2022 в 13:06

Банкянският е наясно, че колаборацията му с Путин е част от причините за войната в Украйна и че това се разбира от всички. Онзи ден разслеедването на БЪРД за доклада на ДАНС се появи в украинската преса. Да припомня, в него става ясно, че службите в доклад до президент, председател на народното събрание и министър председател в два доклада предупреждават за рисковете от Турски поток.

2910

6

ivenco

29.09 2022 в 06:26

Тикв0ний и Вебер много близки в последно време. Да не би този да е дет го.... с 200 ;)). Ама щом се обичат младите, да се е*ат. :))

1973

5

autogentile

28.09 2022 в 20:12

Жалкото е, че всичко това е добре написано, но няма да стигне до правилния адресат. Най-вероятно някой нископоставен сътрудник ще го прочете и ще го прати в кошчето. А истината трябва да се казва - дори и събеседникът да си е заврял главата в гъ*а и да не приема фактите.

5827

4

pisnamiotmutri

28.09 2022 в 19:35

1. и през турското робство е имало роби със сходна на твоята логика. Хубавото за теб е, че си платен трол и всъщност може да не си толкова прост, а само с нисък морал и без достойнство.

9347

3

Анализи

28.09 2022 в 19:12

Парапетникът отново се оказа с нелогични опорки. Само каква объркана мисъл. Трябва на някой по-подготвен да спускат опорките. А Вебер е един от плъшоците в ЕС, който няма представа за ситуацията в България, а и не се интересува. Интересно, дали споделя някой друг милион от Борисовите.

-480

2

Октим

28.09 2022 в 18:14

Лошото е, че такива като Вебер (а и мноооого други от ЕС) си нямат и капка понятие кой е, какво представлява и колко открадна Бойко Борисов! А и повечето от тях прочитат от трибуната това, което им е написано без изобщо да знаят за какво става въпрос и вникнат в текста. Ако бях на мястото на Йордан Иванов щях да вмъкна в писмото му и въпроса: защо толкова ревностно защитава ББ и да не са лежали заедно с него в една килия в чехския затвор преди около 30-тина години ...