Според Цветанов войната между институциите е приключила с подписването на указа

OFFNews 19 септември 2018 в 12:20 1280 0

Радвам се, че тази сага приключи. Радвам се, че разумът надделя. Можем да кажем, че това, което се генерираше за война между институциите, вече е затворена страница"".

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира факта, че държавния глава подписа указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да може да стане вътрешен министър. 

Според Цветанов до напрежението се е стигнало, защото "съветниците на президента му дават съвет". "Вслушвайки се в техните идеи взима хард позиция, търсейки конфронтация", добави той.

До подписването на указа се стигна, след като правителството все пак задейства съгласувателната между администрацията на Министерския съвет (МС) и на президентството. Днес Цветанов обясни, че документите, които вътрешният министър в оставка Валентин Радев е изпратил до президентската институция, са същите като изпратените от МС в самото начало.

"Дали е имало пропуски - от администрацията твърдят, че не имало. Президентът е намерил такива. Сега нещата са изчистени, това е важното. Нека това бъде поука за бъдещи действия, да не се оставя съмнение за незачитане. От личен опит знам, че липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение", коментира съпредседателят на "Обединените патриоти" Волен Сидеров. 

Според лидера на "Атака" идеята е била да се преодолее "разминаването и честолюбието, че президентът не е уведомен както трябва". "Добре е, че президентът Румен Радев е отговорил с подписване на указ, а не с излишно и вече тенденциозно бавене", каза още Сидеров.

Очаква се утре парламентът да освободи тримата министри и да гласува новите попълнения в кабинета. Социалистите подчертаха, че всички техни народни представители ще са в пленарната зала по време на гласуването на оставките, а през останалото време ще продължи да има само 20 депутати от БСП. Останалите ще продължават да представят "Визия за България" в различни населени места и да се срещат с хората там.

"На президента работата му е да подписва укази, така че не виждам нищо странно в това, че го е подписал. Кога ще го подпише е негов избор, даже не виждам и разминаване. Имаше някакво съизмерване на рейтинги или на институционална сила в държавата, което беше ненужно", коментира социалистът Антон Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!