Според Цветанов ГЕРБ щял да има добър резултат на евровота

OFFNews 21 декември 2018 в 14:45 3257 0

В момента мнозинството има обществена подкрепа и съм убеден, че ПГ "ГЕРБ" ще има добър изборен резултат, заяви лидерът на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в отговор на новогодишното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В речта си Доган призовава за сформирането на програмен кабинет с участието на всички парламентарни партии, за да се предотврати "вътрешнопартийна имплозия" при управляващите.

Цветанов не се съгласи с мнението и подчерта, че в момента управляващите имат парламентарно мнозинство и по много въпроси се постига национален консенсус.

"Вие знаете, че в немалка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията, което показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция в днешния парламент", коментира Цветанов.

Той също така изрази оптимизъм за предстоящите европейски избори, на които очаква резултатите на ГЕРБ да опровергаят притесненията на Доган. Според него демократично мислещите български граждани осъзнават важността на силна и обединена Европа и техният вот ще отрази нагласата им. Цветанов също така заяви, че за разлика от БСП, ГЕРБ внимава да е в синхрон с политиките на европейското си политическо семейство - Европейската народна партия.

 "Европейският съюз няма алтернатива - за нас да сме част от силното европейско семейство на ЕНП е гаранция за успеха на Европа и успеха на България", допълни той.

Цветанов упрекна БСП, които според него често се разграничават от политическите решения на Партията на европейските социалисти. Наскоро лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да посети конгреса на европейските социалисти с цел да изрази несъгласие с подкрепата им за Истанбулската конвенция и пакта за миграция на ООН. Той обаче похвали ДПС за "национално отговорното им поведение" в това отношение.

"Смятам, че сблъсъкът между националното и европейското политическо семейство на социалистите им е голям проблем. Докато в ДПС както на национално ниво, така също и на европейско, като членове на либералите, вие знаете - в АЛДЕ това, което се взима като решение, става в общи линии за изпълнение навсякъде, във всяка една държава членка", коментира той.

Цветанов също така сподели, че според него Сергей Станишев ще бъде човекът, който ще промени подхода на социалистите и ще върне проевропейската визия на "БСП за България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови