Според Цветанов едно поколение не знае какво се е случило на 10.11.1989 г. Добре, че били ГЕРБ, за да влезе в учебниците

OFFNews 10 ноември 2018 в 13:31 4621 1

Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989 г. - твърди председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Според него "силата на демокрацията е, че всеки може сам да определя пътя си, но когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние трудно можем да формираме мнението си на базата на обективната реалност". В началото на прехода тази истина ни била отнета. В противен случай сме щели да сме "много по-демократични, толерантни и нямаше да се наслагва непрекъснато напрежение сред обществото". 

Цветанов говори на откриването на форума „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организиран от ГЕРБ.

Той припомни унищожаването на част от досиетата на бившата Държавна сигурност. Цветанов твърди, че "с идването на ГЕРБ и Бойко Борисов на власт дефицитът на политическа воля е бил заличен и през 2010 г. над 1 млн. архивни единици от архива на бившата ДС са били предадени на Комисията по досиетата".

Той укори младото поколение, че "възприема всички блага на демокрацията като даденост и не знае какво са преживели всички репресирани от комунистическия режим". И отново похвали шефа си Борисов, че правителството му "имаше политическата воля да вкара историята на комунизма в учебниците и тя вече попада в учебния план за десетокласниците".

"Ако някой преди време ми беше казал, че 29 години след края на комунизма ние още ще обясняваме какво е представлявал той – вероятно щях да се изсмея. В началото на 90-те бяхме убедени, че България много бързо ще се отърве от комунистическото си наследството и ще тръгне по пътя на пазарната икономика и модерното развитие. За съжаление – много неща от комунистическото минало на България още не са решени и някои от проблемите ни днес имат корен в миналото", посочи политологът Антон Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

11.11 2018 в 06:59

Не знам колко са помогнали учебниците , за да си спомним комунизма, но Боко и шайката му на практика показват на мръснишките му черти:
- тоталното еднолично управление - той нарежда на депутатите какво да правят.
- превземането на медиите и използването им като бухалка за неудобните.
- превръщането на прокуратурата в шпиц команда на властта.
- превръщането на корупцията в начин на мислене.
- вербуването и използването на ренегати - Т.Б, А.Т, Г.М
- и най-важното - царуващите във властта некомпетентност, простащина, угодничество.
Самите говорещи са най-ярките примери.