Според Станишев е нужна достатъчно широка коалиция

OFFNews 31 юли 2022 в 10:02 2031 3

Сергей Станишев

Снимка Александра Маркарян

Сергей Станишев

Няма достатъчно зрялост от политиците, за да разберат, че преминаваме през такъв период, че действително е нужна достатъчно широка коалиция, която да решава проблемите на хората, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова ТВ.

„Това правителство, което си отиде, имаше заложени няколко изначални фундаментални дефекта. Първо - в хода на преговорите, които започнаха много красиво, се стигна до преговори само по темите, по които всички бяха съгласни. Където имаше различия - се отхвърляха в бъдещето”, коментира той.

По думите му е липсвала базисна политическа и коалиционна култура.

„Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно. Тук опира и до такта на премиера и до това всяка партия да се чувства важна и зачетена. Когато разбираме от медиите, че лидери на партии не са си говорили с месеци, какво очакваме като резултат - ще се взриви”, каза лидерът на ПЕС. 

По думите му третият мандат е бил предрешен като неуспех: "Още повече, наблюдавам поведението на ПП. Те, като че ли, са убедени, че заради начина, по който беше свален председателят на парламента, много добре могат да разиграят предизборно темата на жертвата и да спечелят изборите".

Според него БСП излиза от управлението със сериозни репутационни щети сред избирателите си и тежко разколебаване сред тях.

„БСП каза: „Бяхме против спирането на договора с „Газпром”. Това обаче се случи март, сега сме юли. Какво направи БСП в правителството, за да се коригира това нещо? Нищо. От ПП налагаха политики, без да се съобразяват с чувствителността и мнението и на БСП, и на избирателите”, категоричен е Станишев.

Той посочи, че далеч преди да изтече срокът на плащането в рубли за газа Асен Василев е обявил първи, че няма да подновим договора с „Газпром”. „Когато правиш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива и приемлива цена. Чета, чета и никъде не намирам доказателства, че това е свършено. Това означава авантюризъм пълен”, категоричен е лидерът на ПЕС.

По думите му има риск България да остане на студено заради доставките на газ. „Затова политиците трябва да разберат - стига са се държали като в детската градина. Трябва да има диалог, по редица неща, които са национални, например Плана за възстановяване, да има по-широк диалог и между управляващи и опозиция. Има теми, по които и опозицията трябва да подкрепя”, посочи той.

Относно отношенията между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, Станишев посочи, че не подкрепя тезата, че държавният глава е бил част от групата, свалила кабинета „Петков”. „Правителството беше свалено само от себе си заради липса на разбирателство, диалог помежду им, липса на уважение и ясна посока”, каза лидерът на ПЕС и добави, че лошите отношения на БСП с президента не помагат на партията за резултата ѝ.

Фундаменталната грешка през последните години е, че БСП е хвърлена на чуждо поле: „Да се състезава с „Възраждане”, ВМРО, „Атака” на тема кой е по-традиционалист, кой е по-националист и патриотар. А всъщност в това ние не сме по-силни. Ние сме копия, а не оригинал”.

Той обясни, че най-силното за БСП би било да се върне на своята тема, да излезе със силна икономическа програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

2

Народно поверие е, че щом този хамстер, Волен или Бареков се появят по телевизията - на избори е.

-490

1

EA Trash

31.07 2022 в 10:54

Изпълзя измекярчето, точно се чудех кога...
 
X

Елена, която върна наградата