Според Симеонов държавата трябва да си прибере Български морски флот от Домусчиев

OFFNews 04 юли 2017 в 10:53 12137 8

Според Симеонов държавата трябва да си прибере Български морски флот от Домусчиев

Според вицепремиера Валери Симеонов компанията на братя Домусчиеви KG Maritime Shipping не изпълнява условията в договора, който е сключила с държавата за приватизацията на Български морски флот. 

Пред Нова тв той заяви, че е поставил веднъж въпроса на заседание на Министерския съвет, но не получил отговор. Той смята, че държавата трябва да обжалва решение на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, с който правителството се задължава да промени условията в договора и да заплати определена сума.

"Поставих въпроса за приватизцацията на Български морски флот от KG Maritime shipping, фирмата на братя Домусчиеви, които, след като са приватизирали 2008 година БМФ, са нарязали половината кораби. От персонал 2360 човека, които трябва да имат на десетата година - догодина, 2018 г., към момента имат 124 работещи и всичко това не е основание за прекратяване на приватизацията, можете ли да си представите?", каза Симеонов в студиото на сутрешния блок на Нова тв.

Той каза, че не е получил отговор за това дали държавата е готова да плати 2.4 млн. лв., за да заведе дело във Върховния касационен съд (ВКС) и да обжалва решението на Арбитражния съд.

"За мен е продажен Арбитражният съд на българската търговска палата, която присъжда държавата да заплати и да промени условията на договора – това е станало в началото на тази година, трябва сега да се обжалва пред ВКС и не получих отговор на Министерски съвет дали г-н Горанов и г-н Борисов ще отделят тея 2.4 млн., за да обжалваме. А на упрека, че тези пари сме щели да ги загубим, ако загубим делото, това не е вярно. Защото тея 2 млн. ще се вземат от бюджета на държавата и ще влязат в бюджета на Министерството на правосъдието – от единия джоб в другия. Но ние не трябва да оставяме решението такова, каквото е, защото губим целия български морски флот. Губим го тотално", каза Симеонов.

Той каза, че на заседанието във вторник отново ще постави въпроса. 

Малко преди да засегне темата, Симеонов се оплака действията на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и нейния началник инж. Милка Гечева, за която заяви, че ще поиска оставката ѝ.

"Не особено безсилен, а по-скоро саботиран се чувствам. Но аз не се отказвам лесно, първо. Второ - аз искам да напомня на нашите партньори, че все пак ние не сме от ГЕРБ. Ние сме самостоятелна политическа сила, която не е влязла в управлението, за да заеме определени постове и за да се кипри на тях и да се снима по коктейлите", заяви Симеонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

04.07 2017 в 12:41

На домусите позицията е ясна. На аверите им от БТПП също. Тази сделка е перлата на серията им от обществени грабежи. Обаче изглежда са забравили да сипят в канчето на Далавери и той сега им напомня, че ОП не е ГЕРБ.

63994

3

Red or Dead

04.07 2017 в 12:07

@Иза, когато си бил държан толкова време извън софрата винаги в началото процеса на “гушене“ е.......НЕКОНТРОЛИРУЕМ......не се коси, при тях ще е......КРАТЪК;)

29585

2

Izalina

04.07 2017 в 11:27

На този няма ли кой да му вземе микрофона най-сетне?
Като държан на въже, братче. По-компетентен от баце ще излезе чак.
Не, че всяка тема, която зачекна напоследък не е проблематична, ама на плямпане сме се наслушали вече.

42249

1

Denis Rizanov

04.07 2017 в 11:14

домуса има ли позиция по въпроса? редно е да представите "всички гледни точки". Такава е повелята на добрите журналистически практики.