Според Асен Василев няма риск въвеждането на еврото да повиши цените

OFFNews 19 януари 2024 в 10:49 657 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Финансовият министър Асен Василев

Работим заедно, за да може на 1 януари 2025 г. България да стане член на еврозоната. Няма никакъв риск въвеждането на еврото да повиши цените, заяви финансовият министър Асен Василев от Давос, където заедно със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков участваха в дискусия на тема "Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа" на конференцията Greek House Davos. 

Асен Василев каза още, че конвергентният доклад ще излезе през юни, а данните за българската инфлация ще бъдат взети през май.

"Това остава единственият критерий, който не е изпълнен, всички други са изпълнени, това беше потвърдено на срещата", добави финансовият министър пред Нова.

Според него инфлацията продължава да се наблюдава внимателно и през декември е намаляла под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната леко се е повишила.

По думите му оценката за дефицита е добра.

"Заради служебния кабинет там имаше въпросителни, това, че постигнахме дефицит от 2,2%, се оценява изключително високо. Парламентът в момента работи за приемането на закона за БНБ, който е последното, което се изисква, за да сме напълно подготвени законодателно за влизане в еврозоната", уточни Василев.

Вчера депутатите обсъждаха промени в Закона за Българската народна банка на първо четене в Народното събрание, внесени от Министерски съвет.

В законопроекта се урежда статутът на еврото като парична единица и се определяне дизайнът на евромонети от България. Регламентира се пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети. Новият закон за БНБ би трябвало да влезе в сила тогава, когато България се присъедини към еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика