''Спираме да дъвчем дъвката дерогация'': Борисов и Петков се разбраха за ''Лукойл''

Кристина Минчева 07 декември 2023 в 18:38 2503 1

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл да се бият два закона, да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това да не си говорим 3 дни. Затова оттеглихме и двата проектозакона (на ПП-ДБ и на ГЕРБ). Направихме един междинен вариант, който обобщава двата законопроекта и ни лишава от опасността, от която колегите се притесняват, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по темата за прекратяването на дерогацията на "Лукойл". 

"Това, което сега внасяме, гласи, че руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износът на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол. Законопроектът е както за руски петрол, така и за нефтопродукти", обясни Делян Добрев от ГЕРБ и изрази надеждата, че "спират да дъвчат дъвката дерогация".

Борисов посочи, че никой не може да гарантира дали цените на горивата няма да се повишат. 

"Те така или иначе с дерогация миналата година отидоха на 4 лв. В 17 държави днес, които нямат дерогация, бензинът е по-евтин", каза лидерът на ГЕРБ. 

Той добави, че разликата в двете мнения е два месеца и не трябва заради този кратък срок да се внася напрежение на пазара.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че се увеличават значително санкциите, ако се установи, че дерогацията бива нарушавана.

"В този законопроект, който в момента ще се внесе, се увеличават санкциите, ако се открие, че се заобикаля дерогацията и условията по дерогацията - 20 млн. или 50 млн. при повторно нарушение. Реално се спира износът на горива, нефтопродукти, добити от руски нефт", съобщи той.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че новият проектозакон ще бъде внесен утре в парламента и увери, че ако има сътресения, всички заедно ще поемат отговорност.

"Ако има сътресения, те ще бъдат приети от управлението на Мария Габриел. Заедно ще поемем отговорност", заключи Борисов.

От около месец управляващите спорят докога да е срокът на дерогацията. От ПП-ДБ настояваха тя да отпадне не по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март 2024 г. На свой ред ГЕРБ и ДПС твърдяха, че трябва да отпадне от 1 януари догодина.

Днес на първо четене в пленарната зала се обсъждаха два законопроекта, вкарани в последния момент в програмата на парламента - един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ - с различни дати за отпадането на дерогацията. 

След над час дебати по законопроектите председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15-минутна почивка, по време на която ГЕРБ и ПП-ДБ най-сетне се споразумяха за обща дата - 1 март 2024 г. След като заседанието бе подновено, народните представители трябваше да гласуват писмено заявление от ПП-ДБ и ГЕРБ, че оттеглят законопроектите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика